Ontdek het griezelige verleden van deze spookachtige steden

Redactie Lonely Planet

Krijg je geen genoeg van Halloween? Dan is een bezoekje aan één van deze steden echt wat voor jou. Achter alle pracht en praal gaan namelijk gruwelijke verhalen schuil. Houd je adem in en laat die rillingen maar komen.

De catacombes hebben wel een heel bijzondere wanddecoratie | Foto: Dirk94025 / iStock

Parijs, Frankrijk

Parijs staat bekend als de stad van de liefde. Maar daal af via kleine trappetjes en kom onder de stad terecht in Les Catacombes; het ossuarium van Parijs. De muren zijn sfeervol bekleed met een diversiteit aan schedels en andere menselijke botten. De vloer is oneven en glad, en met iedere stap die je zet word je bekeken door voormalige Parijzenaren. Ook Place de la Concorde is niet wat het lijkt. Op het plein zijn duizenden mensen geguillotineerd, waaronder Louis XVI en Marie Antoinette. In La Conciergerie vind je de oude cellen waar deze ter dood veroordeelde mensen hun lot afgewacht hebben.

Krijg gegarandeerde nachtmerries: In het L'Hôtel stierf schrijver Oscar Wilde. Kamer 16 is sindsdien nooit meer hetzelfde geweest.

De begraafplaats zier er erg rustgevend uit | Foto: CaptureLight / iStock

Havana’s Colon Necropolis ziet er van buiten prachtig uit, maar bezorgt je ongetwijfeld kippenvel als je met een gids de graven verkent. De begraafplaats draagt als bijnaam 'Stad van de doden'. Veel bekende Cubanen liggen er begraven. Het graf van Amelia Goyri de la Hoz valt niet te missen door de vele bloemen die het beeld van Amelia en haar kindje sieren. Tijdens de geboorte van het kind stierven ze beiden en werden ook samen begraven. Het kind werd aan haar voeten gelegd en het verhaal gaat dat toen het lichaam van Amelia jaren later onderzocht werd het kind in haar armen lag. 

Krijg gegarandeerde nachtmerries: Verblijf in de buurt van kamer 511 in het Ambos Mundos hotel, waar veel gasten de voetstappen van de geest van Hemingway midden in de nacht nog steeds horen. Met een beetje (on)geluk hoor je ze ook, al maakt oude gammele lift je misschien wel als eerst wakker. 

 De straatjes van Dublin kennen de meest duistere geheimen | Foto: MoreISO / iStock

Dublin, Ierland

Op de plaats waar Halloween ontstaan is, namelijk Ierland, vind je natuurlijk de beste spookverhalen. In Dublin kun je de wereld induiken van de Hellfire Club; een groep rijke mannen met aanzien, die twee keer per maand samenkwamen om dieren te offeren en kaartspellen te spelen met de duivel. Het hele clubhuis brandde af in de 16e eeuw, waarbij meerdere leden omkwamen. 

Krijg gegarandeerde nachtmerries: Darkey Kelly, de eerste vrouwelijke seriemoordenaar van Ierland, spookt rond in de omgeving van het Harding Hotel. Ze werd op de brandstapel gegooid in 1761 nadat er vijf lichamen werden gevonden in haar bordeel. Durf je de overnachting aan?

Kan het je niet eng genoeg? Bekijk dan deze video's van de meest onheilspellende plaatsen op aarde

Openingsbeeld: kjschoen / iStock