Ontdek de wijnstreken van Slovenië

Redactie Lonely Planet

Weggestopt tussen de torenhoge Julische Alpen en de Adriatische kust ligt een charmant en aantrekkelijk stukje Slovenië dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Deze regio in het westen van het land heeft veel te bieden, van proeverijen bij lokale wijnmakers en culinaire verrassingen tot avonturen waar je een adrenalinekick van krijgt – allemaal tegen een idyllische achtergrond.

Bezoek de wijngaarden van Slovenië | Foto: Yurephoto / iStock 

Fiets van wijnkelder naar wijnkelder

De meeste wijngaarden in de wijnregio Primorska (dat Vipava, Brda en Karst omvat) zijn relatief kleine particuliere landgoederen, waardoor maar weinig van hun wijn wordt geëxporteerd. Sloveense wijnmakers beweren dat ze de wijn voor zichzelf willen houden – voor de grap waarschijnlijk, want de wijnen uit Primorska worden steeds populairder. 

Toer langs de wijnkelders van deze Sloveense wijnstreek en proef de lekkerste wijnen uit de regio tijdens een ontspannen fietstocht. Tijdens zo’n tocht verken je de omgeving terwijl je tussen de wijngaarden over grindweggetjes en smalle paadjes fietst, af en toe pauzerend om wijn te proeven. Vaak komen de wijnmakers je persoonlijk begroeten en de proeverij begeleiden. Ze laten je trots hun landgoederen zien en gieten vol overgave je glas nog eens bij. 

Žorž in de Vipava-vallei organiseert levendige wijnproeverijen in de stenen kelders rondom zijn zonnige binnenplaats, onder het genot van gigantische charcuterieplanken en het vriendelijke gesnuffel van labrador Ayesha. Even verderop word je verwelkomd door de excentrieke wijnmaker Primoz Lavrenčič, op zijn Burja Estate. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, terwijl hij je door zijn futuristisch uitziende kelders rondleidt en ter plekke tussen de vaten wijn laat proeven. 

De keuken in het westen van Slovenië is verfijnd en gebaseerd op de seizoenen | Foto: Romana Lilic / Getty Images

Proef de lokaal geproduceerde keuken

De keuken van West-Slovenië wordt sterk beïnvloed door buurlanden Italië en Oostenrijk: pasta, gnocchi en strudel zijn ook hier specialiteiten. Maar Slovenië is zeker geen culinaire meeloper. Het land hecht veel waarde aan de regionale keuken, waarin gebruik wordt gemaakt van verse, lokale ingrediënten. Dit zie je overal terug, van de eenvoudigste cafés tot in de beste restaurants van het land. Bijvoorbeeld in het beroemde Hiša Franko, in het noordwesten van Kobarid, dat wordt bestierd door Ana Roš; in 2017 werd ze uitgeroepen tot de beste vrouwelijke chef-kok ter wereld. 

De broodjes, gerookte worst en nootachtige kazen die je kunt proeven in de wijnkelders en restaurants worden altijd plaatselijk geproduceerd in de westelijke wijnstreken van Slovenië en zijn vaak zelfs handgemaakt. Gezouten vlees zoals pršut dankt zijn smaak aan de borawind die het droogt; de licht pittige bergkaas Tolminc wordt hier al eeuwenlang gemaakt.

De bergen zijn ideaal voor mountainbiken | Foto: coberschneider / Getty Images

Avontuur op hoog en laag niveau

De valwind Bora doet in de Vipava-vallei meer dan alleen tegels van daken rukken en druiven laten rijpen. Paragliders gebruiken hem nadat ze van de kalkstenen toppen gesprongen zijn om hoog boven de vallei te zweven, wat hen een panoramisch uitzicht op de wijngaarden oplevert. En de regio biedt nog veel meer avontuurlijke buitenactiviteiten.

Wandelaars en fietsers vinden hier een keur aan routes door prachtige landschappen – en een opmerkelijk gebrek aan overig verkeer. De steile wanden en kloven rondom de vallei bieden klimmers fantastische rotswanden om te veroveren, met de belofte van een fantastisch uitzicht vanaf de top: de Adriatische Zee in het zuiden en de Alpen in het noorden. Camping Park Lijak, op 6 kilometer van Nova Gorica, is het hele jaar open en kan ook wandel-, fiets-, motorfiets- en paraglidingactiviteiten regelen.

In het zuiden ligt het Karstgebied, dat waarschijnlijk het bekendst is vanwege zijn enorme ondergrondse grotten. Deze prachtige grotten zijn op natuurlijke wijze ontstaan uit het poreuze kalksteen van het terrein. De grootste en bekendste grotten zijn de uitgestrekte grotten van Postojna en Škocjan, die beide onder begeleiding kunnen worden bezocht. Voor wie het karst op een wat uitdagendere manier wil ervaren, organiseert Underground Adventures tours door twee van de kleinere grotten van Postojna, die niet open zijn voor reguliere rondleidingen.

Openingsbeeld: ababsolutum / iStock