Ontdek de westelijke Balkan met drie nieuwe culturele routes

Redactie Lonely Planet

Staat het ontdekken van de Balkan al op jouw bucketlist? Dan hebben we goed nieuws! Dankzij drie nieuwe thematische routes wordt het verkennen van de westelijke Balkan nu nóg aantrekkelijker.

Toerisme-professionals zijn onlangs al een samenwerking aangegaan om in de westelijke Balkan twee langeafstandsroutes te ontwikkelen voor avontuurlijke reizigers: het Via Dinarica wandelpad en het Trans Dinarica fietspad. Nu breiden zes Balkanlanden – waaronder Kosovo, dat dit jaar een plekje veroverde op onze Best in Europe-lijst – de samenwerking uit met een drietal thematische routes gericht op geschiedenis, architectuur, eten en cultuur.

De Sinan Pasha Moskee in Prizen, Kosovo. Foto: cemagraphics

‘De westelijke Balkan heeft de laatste jaren internationale bekendheid verworven doordat het een ongerept reservoir van avontuurlijke landschappen is. Door de bergen en de kust is het gebied een perfect terrein om te skiën, fietsen en wandelen’, aldus Majlinda Bregu, secretariaat-generaal van de Regional Cooperation Council (RCC). De RCC is, met financiële steun van de EU, bezig met het uitbreiden van het toerisme in de regio door middel van toeristische ontdekkingsroutes. ‘De westelijke Balkan heeft daarnaast ook een van de rijkste culturele omgevingen van Europa. Toeristen die het gebied bezoeken, krijgen het beste op zowel geografisch als historisch vlak’.

Met deze eigenschappen in gedachten heeft de RCC meegewerkt aan de ontwikkeling van een serie culturele routes in de westelijke Balkanlanden Albanië, Bosnië & Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië.

Kotor Baai in Montenegro. Foto: joci03 / iStock

De routes

De “Crossroads of Civilizations”-route geeft bezoekers de mogelijkheid om de ontwikkeling van de regionale cultuur te ervaren die over een periode van millennia steeds veranderd is. De verschillende stops, waaronder een aantal hoofdsteden, schijnen licht op de vele invloeden die de regio hebben gevormd. Van de Illyriërs, Grieken en Romeinen tot de Ottomanen, Venetianen en Habsburgers.

Met de “Balkan Monumental Trail” ontdek je ruim 40 monumenten uit de tweede wereldoorlog die gevonden zijn in de regio. De route is afgezet tegen wilde rivieren, bergen, canyons, en valleien, waarbij je langs unieke en artistieke monumenten wordt geleid die als herinnering dienen aan de tragische gebeurtenissen tijdens de tweede wereldoorlog.

WWII monument in Sutjeska National Park, Bosnië & Herzegovina. Foto: dinosmichail / iStock

De “Roman Emperors and Danube Wine Route’s Illyricum Trail” is een uitbreiding op de bestaande “Council of Europe”-route. Bij deze route ligt de focus op archeologische gebieden en millennia-oude wijnregio’s die verspreid liggen door de gehele westelijke Balkan.

De routes worden officieel onthuld tijdens de ITB Travel Trade Show die van 6 tot 10 maart in Berlijn plaatsvindt.

Meer weten over Kosovo? Lees hier alles over het inmiddels 11 jaar onafhankelijke Balkanland. 

Openingsbeeld: outcast85 / iStock