Ontdek de onderwaterwereld van Djibouti

Redactie Lonely Planet

Snorkelen met walvishaaien… daarvoor moet je in Djibouti zijn! Het zwemmen met deze gigantische wezens is een waanzinnige ervaring en het mooie aan Djibouti: je hoeft deze ervaring hier niet met een mensenmassa te delen.

Duiken bij Djibouti kan in alle rust | Foto: mtcurado / iStock

Maskali Moucha eilanden, Golf van Tadjoura

Rond de Maskali Moucha-eilanden in de Golf van Tadjourah liggen de beste duikspots van Djibouti. Je vindt er verschillende duikplekken, zowel voor de beginnende als de meer geoefende duiker. De grote biodiversiteit, de uitstekende staat van de riffen (denk Hof van Eden) en het gebrek aan andere duikers zijn grote pluspunten.

En net als aan land is er ook in het water van Djibouti een zekere hint van avontuur die het duiken nog leuker maakt. Ga voor een waanzinnige rifduiksessie naar Tombant Point, met gezond koraal en overvloedig veel leven, of Canyon, een rustige plaats geschikt voor beginners. Ook Les Patates Air France is een bezoekje waard. Deze site staat bekend om de grote scholen tandbaarzen die er rondzwemmen, vooral in maart en april, wanneer ze paren.

Grote scholen tandbaarzen kom je geheid tegen | Foto: Lingbeek / iStock

Baai van Ghoubbet

En dan nu… het moment van de waarheid! Zwemmen met walvishaaien bij Ghoubbet-el-Kharab, ten westen van de Golf van Tadjourah. De enorme, stille beesten migreren elk jaar van hun gewoonlijke habitat naar het warme water van Djibouti om er te paren en kleintjes op de wereld te zetten. Tijdens het piekseizoen (november tot januari), is het niet zozeer de vraag of je er een te zien zal krijgen, maar hoeveel.

Interactie met wilde dieren is een gevoelig onderwerp en over de hele wereld zijn er onprofessionele organisaties die op een onverantwoorde manier walvishaai-tours organiseren. Maar in Djibouti zijn een aantal lokale organisaties die het wel verantwoord aanpakken, zoals Dolphin. Ze volgen de vooropgestelde richtlijnen en dragen ecologie hoog in het vaandel.

Duiken en daarbij de interactie met dieren moet op een verantwoorde manier gebeuren | Foto: Berenika_L / iStock

Omstandigheden

Hoewel je in Djibouti het hele jaar door kan duiken, is november tot maart de beste periode. In juli en augustus kan de zee te wild zijn. Wees je er van bewust dat de zichtbaarheid nooit meer dan 10 tot 15 meter zal zijn en gedurende sommige maanden zelfs maar 5. In de koudere maanden (december tot maart) schommelt de watertemperatuur tussen de 25°C en 27°C. In de zomer loopt de temperatuur van het water op tot 27°C-29°C. Een wetsuit van 3mm is dan voldoende.

Gek op duiken? Lees dan ook: Duiken naar scheepswrakken en meer in Bali: Wat neem je mee? 

Openingsbeeld: VUSLimited / iStock