Ontdek Cres, een afgelegen eiland in de Kvarnergolf

Redactie Lonely Planet

Ontdek de Adriatische kust van weleer op het afgelegen eiland Cres, waar de natuur nog steeds de overhand heeft

 Er is maar één juiste manier om de wilde baaien van Istrië te bekijken en dat is per speedboot. Op een stralend blauwe morgen in de haven van het drop Cres licht kapitein Erik Bakija het anker voor een dag op zee met zijn passagiers. De motor komt sputterend tot leven en de pastelkleurige huizen aan de kade worden langzaam kleiner terwijl de boot over de Kvarnergolf scheert. De glinstering van het water heeft een vleugje Adriatische magie.

De dagen beginnen al eeuwenlang op deze manier. Vakantiegangers stappen in en uit alsof het niets is, maar de zeelui van Cres zijn nog steeds erg trots op hun water. De westkust in het bijzonder wemelt van de afgelegen inhammen, ruige rotswanden, staalblauwe grotten en beboste stranden. ‘Wat vind je van mijn kantoor?’ zegt Erik terwijl hij afslaat richting de schitterende Sveti Ivan-baai.

Hvar, Brač en Vis sieren de voorpagina van vakantiebrochures voor Kroatië, en Cres staat op de vergeten achterpagina. Het is het op een na grootste eiland van het land (64 kilometer lang en maximaal 11 kilometer breed) en ligt bezaaid met Romeinse wegen en spookdorpen. Er zijn meer dan 500 baaien met stranden (zonder parasols), grotten en pauzes voor de kapitein, als iedereen zijn kleren uittrekt en overboord springt. ‘In Spanje hebben ze siësta’s, maar wij hebben fjaka,’ zegt Erik. Hij gaat liggen drogen in de zon. ‘Dat is de kunst van gelukzalig nietsdoen. Vandaag heb ik een ernstig geval van fjaka-itis.’ Boven aan de inham lijkt het eens ommuurde gehucht Lubenice bijna te poseren, alsof het op een schilder met een ezel wacht.  

Het dorp is alleen bereikbaar voor varende bezoekers wanneer de boot het anker heeft uitgeworpen in het kniehoge water. Vanaf het strand loopt een stoffig pad omhoog naar een richel waarvandaan je een verzameling huizen met luiken kunt zien, gescheiden door stapelmuren. Hier vallen de vier inwoners en negen afbrokkelende kerken in het niet bij de zeeën van wilde bloemen en duizenden schapen.

Het land kromt zich 40 kilometer noordwaarts naar het gehucht Beli, waar het gematigde Tramuntana-bos begint. Daar kunnen wandelaars en vogelspotters misschien een glimp opvangen van de zeldzame vale gier. Ze worden vaak boven de boomgrens gezien en vallen op door hun roomwitte kraag, felgele ogen en hun neiging om nesten te bouwen op de gevaarlijke zeekliffen in de buurt. Van de 97 broedende paren nestelen veel zich slechts 10 meter boven de golven.

‘Dit is hun eiland en dat moeten we respecteren,’ zegt Tomislav Anić, manager van het Beli Rescue Centre, dat zich bezighoudt met de bescherming van de vogels. Een druk gekrijs als van roddelende tieners verbreekt de stilte en de gids richt zijn verrekijker op een broedpaar op een zacht verlichte rots. ‘Ze zijn onrustig omdat ze weten dat we ze aan het bekijken zijn,’ zegt hij. Snel daarna vliegen ze op. Pas met de schemering keren de gieren terug naar hun nesten om te eten en uit te rusten in het heiige zonlicht. Nog een teken dat fjaka een levensstijl voor iedereen is, gevederd of niet.

Speedboothuur (ongeveer €194 per dag, inclusief kapitein; tzg-cres.hr)
Beli Rescue Centre (toegang €4; belivisitorcentre.eu)

Openingsbeeld: Justin Foulkes / Lonely Planet