Nieuwjaarstip: ruil je kerstboom in voor een biertje

Redactie Lonely Planet

Kerst en Oud & Nieuw zijn weer achter de rug en terwijl je uitkijkt naar alle dingen die je dit jaar van je bucketlist af kunt strepen, kun je ook nog even iets goeds doen voor de wereld. Botanisch brouwer Lowlander geeft namelijk je kerstboom een tweede leven.

Na de feestdagen belanden er elk jaar ruim 2,5 miljoen kerstbomen bij het afval. Zonde en onnodig, dachten ze bij Lowlander Botanical Beers, waarop ze het Treecycle-programma bedachten. 

Het Treecycle-programma

Het idee om iets te doen met afgedankte kerstbomen begon in januari 2018. Tijdens een nieuwjaarswandeling door Amsterdam zag Lowlander oprichter Frederik Kampman straten vol met kerstbomen. Toen duidelijk werd dat er elk jaar meer dan 2,5 miljoen kerstbomen worden weggegooid na de feestdagen, ontstond het plan om hier bier mee te brouwen. Kruiden, specerijen en fruit vormen de basis van elk van de botanisch gebrouwen Lowlander bieren, dus een bier van sparrennaalden afkomstig van kerstbomen bleek hierop een goede aanvulling. Eén simpele oproep op social media met de vraag om gebruikte kerstbomen, leidde tot duizenden aanmeldingen en 150 inzamelingen, en het Treecycle-programma was geboren.

Doe mee!

Met het Treecycle-programma biedt Lowlander kerstbomen een tweede leven, door met de toppen en naalden van de afgedankte sparren hun Winter IPA te brouwen. Je kunt daarom op vrijdag 7 januari bij een aantal horecazaken je kerstboom inleveren, die Lowlander gebruikt om hun nieuwste batches Winter IPA mee te brouwen. Extra leuk: wanneer je een kerstboom inlevert, krijg je er een Winter IPA voor terug als dank! Via de Treecycle locator is te zien welke bars en restaurants meedoen en aan welke eisen je boom moet voldoen. 

Over de Lowlander Winter IPA

De Winter IPA is een bier dat gebrouwen is met sparrennaalden afkomstig van gerecyclede kerstbomen. De met de hand geplukte en geconserveerde naalden geven de Winter IPA aroma’s die doen denken aan een winterse boswandeling. Het bier heeft een hoppig citrus-karakter, is verrassend verfrissend en vrolijkt daarmee de donkere dagen op. Door te experimenteren met zo’n veelzijdig ingrediënt als sparrennaalden en te combineren met jeneverbes, heeft Lowlander de smaak van de winter in een flesje weten te vangen.

Openingsbeeld: Lowlander Beer