Nieuwe veerdienst: Van Groningen naar Noorwegen

Redactie Lonely Planet

Leuk nieuws voor iedereen die in het noorden van Nederland woont of gewoon graag met zijn eigen auto op vakantie gaat: er komt in april 2022 een nieuwe veerdienst tussen Eemshaven in Groningen en Kristiansand in het zuiden van Noorwegen.

De veerdienst is een alternatief voor vliegreizen en lange autoritten, want het schip, de MS Romantika, heeft een capaciteit van 2.700 passagiers. Daarnaast kunnen auto's, campers, caravans en zelfs vrachtwagens mee op het schip. Kort is de rit niet: je vertrekt om 15.00 uur en meert om 9.00 uur de volgende dag weer aan, dus dat betekent dat je een nacht op het schip verblijft. Maar met meerdere restaurants, een sauna, een theater en (taxfree)winkels is de overtocht onderdeel van de reis.

Holland Norway Lines, die de veerdienst aan gaat bieden, geeft aan een duurzamer alternatief te willen bieden dan een vliegreis of lange autoreis. Daarom willen ze in de toekomst een zero-emission ferry aanbieden die aangedreven wordt op groene energie van waterstof. Ook het gebruik van zonnepanelen en duurzame bouwmaterialen draagt bij aan een groener vervoersmiddel.

Na aankomst in Kristiansand kun je vanaf daar gemakkelijk Noorwegen verkennen of doorrijden naar Zweden. Je rijdt al in 3,5 uur naar Oslo of in 8 uur naar Bergen. Stockholm in Zweden is vanaf Kristiansand 9,5 uur rijden. Andersom wil de rederij het gemakkelijker maken om vanuit Noorwegen naar de rest van Europa te reizen.

Een retourtje in het laagseizoen kost zo'n €225 per persoon, €250 als je een auto meeneemt. Het is al mogelijk om een overtocht te boeken met vroegboekkorting via de website van de rederij Holland Norway Lines. Eemshaven ligt in het noordelijkste puntje van Groningen, vlak bij de grens van Duitsland. Vanaf Amsterdam en Utrecht is dit ongeveer twee uur rijden. 

Openingsbeeld: Glenn Pettersen/iStock