Nieuwe restaurants voor op je culi-bucketlist

Redactie Lonely Planet

Culinair reizen is een trend die voorlopig zijn plafond nog niet heeft bereikt; met tal van recent geopende restaurant, is dit een uitstekend moment om je tassen te pakken voor een smakelijk uitstapje.

MIL, Peru

Heb je zin in een diner op grote hoogte met uitzicht op Inca-ruïnes in een restaurant van een van de 50 beste koks ter wereld? Mil (foto) in Cuzco, Peru is een ode aan de voorvaderlijke keuken. Het is geopend in februari 2018 en is de klim naar 3.568 meter hoogte meer dan waard. Je krijgt er een achtgangenmenu van “momenten” gemaakt van lokale ingrediënten. Virgilio Martínez (van het bekroonde restaurant Central in Lima) blaast eeuwenoude ingrediënten nieuw leven in met moderne magie.

Summerhouse, Singapore

Summerhouse in Singapore betovert sinds 2017 zijn gasten met zijn eetbare tuin en nu kun je er op zwoele avonden in een stijlvolle iglo met airco eten onder de sterren. Elk van de drie koepels heeft een thema. Je kunt kiezen uit Boheems, Scandinavisch of Lounge en er passen tot acht mensen in. Wuivend citroengras en wilde aardbeien zorgen voor een rustieke charme.

Salt, Zuid-Afrika

Als het aankomt op het combineren van eten, is dit restaurant fenomenaal. Bij Salt staan er zes soorten zout op tafel en bij elk gerecht hoort niet alleen een specifieke wijn, maar ook een specifieke soort zout. Het restaurant ligt in de Elginvallei bij Kaapstad in de wijngaard Paul Cluver, die bekend staat om zijn goede chardonnays, rieslings en pinot noirs.

Moss, IJsland

Naast heerlijke warme bronnen heeft de Blue Lagoon nu ook iets heerlijks voor fijnproevers: restaurant Moss in het nieuwe, luxe hotel Retreat. Sinds april 2018 kunnen gasten er traditionele IJslandse gerechten proeven (ga je te buiten aan een zevengangen proefmenu aan de Chef’s Table met 10 plekken), vulkanisch landschap bekijken en wijn drinken in een lavakelder die al sinds 1226 bevroren is. 

Civilisations supperclub, Engeland

Deze supperclub-serie is opgestart in maart 2018 en wordt gehouden op verschillende bijzondere plekken in Londen. Er is thematisch eten, muziek en verhalen over geschiedenis en cultuur. Voorbeelden zijn “Een Arabisch Feestmaal: 1001 Smaken, Geluiden en Verhalen uit Syrië” dat werd gehouden in de Grand Studio van Leighton House en een “13de-eeuws Syrisch feestmaal” (geïnspireerd op diners die werden gehouden op de oevers van de Barada en de Eufraat) dat werd gehouden in het London Canal Museum.

Lees ook: De beste nieuwe hotspots om in 2019 te ontdekken

Openingsfoto: MIL, Gustavo Vivanco