New York’s Chrysler Building wordt mogelijk een hotel

Redactie Lonely Planet
New York’s Chrysler Building wordt mogelijk een hotel

Iedereen die ook maar enigszins bekend is met de skyline van New York, zal de Art Deco-lijnen op de iconische Chrysler Building meteen herkennen. Het gebouw is een van de architectonische parels van de stad, maar tot op heden konden toeristen, tenminste aan de binnenkant, niet verder kijken dan de lobby. Daar lijkt nu verandering in te komen.

De Chrysler Building wordt al jaren gebruikt als kantoorruimte voor zakelijke bedrijven, waarmee het grootste deel van het 77-verdiepingen tellende gebouw in beslag wordt genomen. Daarnaast vind je bovenin een tandartspraktijk, en wordt het grootste deel van de top gebruikt als opslagruimte. Het gebouw is sinds 2008 eigendom van de Abu Dhabi Investment Council en vastgoedbedrijf Tishman Speyer. Eerder deze maand is het gebouw opgekocht door een nieuwe eigenaar, nadat het in januari dit jaar te koop werd gezet.

De skyline van New York, met zicht op de 319 meter hoge Chrysler Building. Foto: diane39 / iStock

In een interview met Bloomberg hebben de nieuwe eigenaren gezegd dat er plannen zijn om een deel van het gebouw te veranderen in een hotel. De Chrysler Building is een van de hoogste gebouwen van New York, waarbij natuurlijk een fantastisch uitzicht komt kijken. Als het plan wordt doorgezet, zullen de hotelkamers daarom ongetwijfeld behoren tot de meest gewilde van New York.

Met de mogelijke nieuwe toepassing van het gebouw lopen de eigenaren ook tegen een paar problemen aan. Het gebouw is namelijk een “National Historic Landmark”, waardoor er hoogstwaarschijnlijk geen aanpassingen mogen worden gemaakt aan de prachtige Art Deco lobby. Daarnaast worden de kosten voor de renovatie nu al geschat op zo’n 250 miljoen dollar.

De Art Deco lobby van de Chrysler Building. Foto: travelview / iStock

Ondanks hun prestige, neemt de populariteit van oude wolkenkrabbers als kantoorruimte af. De concurrentie van moderne bouwwerken zoals Hudson Yards, met Silicon Valley-achtige voorzieningen, maken het onder andere voor de Chrysler Building lastig om de concurrentie bij te blijven. Met een afname in huurders en een toename in onderhoudskosten, zou de omtovering tot een hotel misschien wel het antwoord kunnen zijn en wellicht ook het begin van een nieuwe trend. En wie weet overnacht je in de toekomst een weekendje in het Empire State Building, met uitzicht op de Big Apple.

Weekje New York? Ontdek de levendige Lower East Side!

Openingsbeeld: Faabi / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram