Nederlandse televisie kijken buiten de EU: zo doe je het

Gesponsord door VodafoneZiggo

Staat jouw volgende avontuur voor de deur en wordt het een reis buiten de EU? Ook op reis, als je even met de benen omhoog op een bank of in een hangmat ligt, wil je misschien wel eens televisiekijken. Binnen Europa gaat dat vaak makkelijker dan buiten de EU. Toch kun je zonder al te veel problemen buiten de EU jouw favoriete zenders en series kijken. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel. 

Of je nu na een flinke dagtocht wilt relaxen met je favoriete serie via Netflix of Amazon Prime, of het journaal wilt kijken om op de hoogte te blijven van wat er in ons eigen kikkerlandje gebeurt, het kan allebei. Er is vaak veel mogelijk binnen je tv en internet pakket.

Maar in het buitenland televisiekijken gaat net wat anders dan je vanuit Nederland gewend bent. Dat heeft te maken met de locatie die streamingdiensten gebruiken om hun aanbod te bepalen. 

Televisiekijken via streamingdiensten

Bij de NPO of met Ziggo GO krijg je soms buiten Nederland – en zeker buiten de EU – te maken met een geoblokkade. Zo’n geoblokkade houdt in dat je enkel in Nederland een bepaald programma of een film mag kijken. De uitzendrechten zijn namelijk alleen voor Nederland betaald. Wil je het buiten eigen land kijken, dan krijg je een melding zoals ‘deze content is niet beschikbaar op je locatie’. 

Andere streamingdiensten, zoals Disney+ of HBO Max, zijn vaak wel beschikbaar in het buitenland. Toch ziet het er anders uit, omdat zij ook specifieke uitzendrechten hebben afgekocht. Je krijgt om die reden het aanbod van het land waar je bent te zien. Ben je bijvoorbeeld in Mexico, dan is de hoeveelheid Spaanstalige series en films ineens veel hoger dan je vanuit Nederland gewend bent. En die ene serie die je thuis aan het kijken was, kan hier zomaar ontbreken.

Kijken alsof je in Nederland bent

Af en toe het gevoel van thuis ervaren op vakantie kan erg fijn zijn. Na een dag vol cultuursnuiven en prachtige natuur ga je met een Nederlandstalige film weer even terug naar de vertrouwde Hollandse sferen. Het is dus wel zo fijn als je gewoon kunt streamen of zelfs live televisie kunt kijken zoals je in Nederland gewend bent.

En goed nieuws: dat kan! Met behulp van een VPN kun je streamingdiensten laten denken dat je vanuit Nederland gebruikmaakt van internet. Je leidt als het ware je internet om via een Nederlandse server. Zo vermijd je meldingen over video’s die niet beschikbaar zijn op je locatie en zie je in streamingdiensten gewoon het Nederlandse aanbod. 

Een VPN installeer je overigens op een van je apparaten, zoals je smartphone of tablet. Via een gewone televisie zal je hier dus minder succes mee hebben. Ook is het handig om een VPN-app alvast te downloaden terwijl je nog thuis bent. Zo kost het je geen extra data. 

Buitenlandse televisie kijken

Heb jij op vakantie juist géén zin om ook maar iets van Nederland mee te krijgen? Dat is natuurlijk helemaal begrijpelijk. Je gaat er niet voor niks op uit naar een ander continent. 

Ben jij zo’n reiziger? Dan is het waarschijnlijk wat voor jou om een lokaal kroegje in te stappen en gezellig met locals samen een sportwedstrijd op televisie te kijken. Biertje of cocktail erbij (afhankelijk van waar je naartoe gaat op reis) en het wordt een geslaagde avond!

En misschien is de televisie op je kamer ook het aanzetten waard. Wie weet zap je voorbij een heuse telenovela als je door Zuid-Amerika reist. Een echte Spaanstalige soapserie met een flinke dosis drama, het is eigenlijk net zo goed onderdeel van de cultuur toch? Oefen je meteen met de taal. Enige nadeel: je zult nooit weten hoe het afloopt. 

Klaar voor een nieuwe dag vol hotspots!

Als je aan de andere kant van de wereld bent, staat het reizen en alles wat je kunt zien uiteraard centraal. Toch kan het fijn zijn om even op te laden tussen alle indrukken door. Met je favoriete serie of all-time favourite film krijg je dit het beste voor elkaar. Zo ben je weer klaar voor een nieuwe dag vol prachtige hotspots! 

Deze content is aangeleverd door onze partner VodafoneZiggo. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Openingsbeeld: Koolshooters/Pexels