Natuur in Nederland: ontdek de Sallandse Heuvelrug

Redactie Lonely Planet

Hoge pieken in Nederland, het kan! De Sallandse Heuvelrug is een nationaal park tussen Deventer en Zwolle, waar glooiende heuvels afgewisseld worden door bossen en heidevelden. Het hoogste punt, de Koningsbelt, ligt maar liefst 75 meter boven zeeniveau. Het hele jaar door kun je hier heerlijk wandelen, fietsen en mountainbiken, en als er een pak sneeuw ligt worden er zelfs speciale langlaufroutes over de heuvels uitgezet die het gebied omtoveren tot een Scandinavisch winterparadijs.

De heide zorgt voor een gevarieerde omgeving voor insecten, die zeldzame vogels aantrekken. Tot voor kort was de Sallandse Heuvelrug de enige plek in Nederland waar het korhoen nog voorkwam. Ook de zeldzame nachtzwaluw smult van de insecten op de heide. Even verderop grazen Schotse hooglanders, dus mogelijkheden om Nederlands wildlife te spotten zijn er zat.

De heide is op zijn mooist in augustus en september, wanneer deze in bloei staat. Je wandelt dan door zeeën van paarse bloemetjes. Om de heide te behouden heeft het gebied wel wat hulp van de mens nodig. Zonder natuurbehoud zouden de laaggelegen stukken heide veranderen in bos.

Je kunt niet anders dan sportief doen op de Sallandse Heuvelrug. De hoogteverschillen vragen om een rit met een mountainbike, dwars door de bossen en over de heuvels. Ook wielrenners komen hier aan hun trekken met routes dwars door het schitterende natuurgebied, zoals de Motieweg met een stijgingspercentage van 10 procent. 

Openingsbeeld: venemama / iStock