Mysterieus 3400 jaar oud paleis ontdekt tijdens droogte Tigris rivier

Redactie Lonely Planet
Mysterieus 3400 jaar oud paleis ontdekt tijdens droogte Tigris rivier

De ruïnes van een oud paleis, vermoedelijk deel van het mysterieuze Mittani koninkrijk, zijn tijdens de droogte in rivier de Tigris ontdekt. 

Archeologen noemen de ontdekking een ‘sensatie’, omdat het nieuwe details over het Mittani-rijk zou kunnen onthullen; een mysterieus en machtig koninkrijk dat zich uitstrekte van de oostelijke Middelandse Zeekust tot het huidige Irak tussen 1475 en 275 voor Christus. 

Er is niet veel bekend over de Mittani, het is een van de minst onderzochte koninkrijken van het Oude Nabije Oosten. Wat we wel weten komt van slechts een handvol vindplaatsen waaronder Tell Brak in Syrië, Nuzi (in het huidige Irak) en Alalakh (in het hedendaagse Turkije). Maar het is te hopen dat 10 spijkerschrifttabletten, ontdekt in de ruïnes, aanwijzingen geven over de politiek, economie en geschiedenis. 

De ontdekking werd gedaan in Kemune, aan de oostelijke oever van de Tigris-rivier, in Irak tijdens een droogte afgelopen herfst. Opgravingsteams van de Universiteit van Tübingen in Duitsland en de Archeologische Organisatie van Koerdistan werken samen met Duhok Directorate of Antiquities om meer te leren en beschrijven de ruïnes als ‘een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in de regio in de afgelopen decennia’. 

Het team had de site van Kemune al in 2010 ontdekt, maar ze konden geen uitgravingen doen tot de droogte kwam. Toen het water was weggezakt, vonden ze een 'zorgvuldig ontworpen gebouw' dat bestaat uit muren van zonsteen van twee meter en hoog en dik. Het paleis zou oorspronkelijk op zo’n 20 meter van de rivier hebben gestaan ​​op een verhoogd terras dat uitkijkt over de Tigris-vallei.

Openingsbeeld: University of Tübingen 


Volg Lonely Planet op Instagram