Mooiste laan van Parijs wordt mooier: Champs-Élysées krijgt make-over

Redactie Lonely Planet

De beroemde Champs-Élysées in Parijs wordt vernieuwd. De avenue wordt voetgangervriendelijker en krijgt volgens de nieuwste plannen zelfs een stadsstrand rond de Arc de Triomphe in de zomer, en 's winters een ijsbaan.

Lange tijd werd de Champs-Élysées gezien als "la plus belle avenue du monde", maar tegenwoordig wordt de laan steeds meer een doorn in het oog. Voor locals voelt het als een snelweg, met 64.000 auto's die dagelijks de straten verstoppen, en winkelketens contrasteren de stijl van de beroemde, met bomenrijen versierde boulevard. Het is bovendien een van de lawaaierigste plekken van de stad en de meeste Parijzenaars lopen er als het kan met een boog omheen.  

Place de l'Étoile in Parijs nu | Foto: Orbon Alija / iStock

In een poging dat te verbeteren hebben lokale ondernemers de koppen bij elkaar gestoken om het Comité Champs-Élysées te vormen en hun plannen om de avenue nieuw leven in te blazen zijn door burgermeester Anne Hidalgo goedgekeurd. Ze meent dat de plannen de stad zullen veranderen in "een uitzonderlijke tuin". 

De 1,9 kilometer lange Champs-Élysées, genoemd naar de Elysese velden (de Hemel van de Griekse mythologie), loopt van de Arc de Triomphe naar het Place de la Concorde en is ontworpen voor de Franse koninklijke familie door de gerenommeerde tuinarchitect André le Nôtre. Het is een van de bekendste doorgaande wegen ter wereld en er lopen jaarlijks miljoenen mensen langs. Maar de reputatie als een van de indrukwekkendste boulevards van de wereld begint de laatste jaren wat te verbleken. De stad besloot dat het tijd werd voor een poetsbeurt. 

Plannen voor het plein rond de Arc de Triomphe, waar mogelijk nog een stadsstrand bij komt. | Beeld: PCA-STREAM

Zo’n 100.000 wandelaars lopen dagelijks de Champs-Élysées af en zo’n 53% daarvan is toerist. Volgens het committee is het aandeel Parijzenaars die er komen om te kijken, te winkelen of een rondje te maken slechts 4%. Het nieuwe plan moet dit aantal vergroten, en daarvoor heeft het committee de architect Philippe Chiambaretta in de arm genomen. Zijn ideeën voor de beroemde laan omvatten minder verkeersbanen, ruimte voor fietspaden, een tram, en elektrische bussen. De stoep wordt breder en er komen meer bomen – zo wordt het een ideale, groene en schone locatie voor een blokje om of kopje koffie op een terras.  

Er wordt zelfs gesuggereerd dat het Place de l’Étoile, waar de Arc de Triomphe staat, kan worden getransformeerd tot een stadsstrand in de zomer en een ijsbaan in de winter. Er werd gehoopt het voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs af te hebben, maar dat zal waarschijnlijk niet lukken.

Openingsbeeld: PCA-STREAM