Moe van geslenter in de winkelstraat? Neem de wandelsnelweg!

Redactie Lonely Planet

Even snel naar de winkel is een lastige opgave in drukke steden. Grote kans dat je onderweg behoorlijk afgeremd wordt door slenteraars. Liverpool testte een speciale laan voor haastige voetgangers. Ongehinderd van A naar B, via de wandelsnelweg. 

Slenterende koppels, telefonerende tieners en mensen die even een praatje maken; ze zorgen er allemaal voor dat je niet erg snel vooruit gaat in een drukke straat. Brits onderzoek wijst uit dat 47% van de mensen slenteren het meest storend vindt aan winkelstraten. Het Engelse Liverpool introduceerde daarom een tijdelijke snelweg voor wandelaars in het ONE Shopping Centre. Een speciale laan voor mensen die liever de pas erin houden. Met een markering op de grond kun je de juiste baan aanhouden en hoef je geen tijd te verspillen aan een slakkentempo.

Drie jaar geleden deed National Geographic al een experiment in Washington met verschillende wandelpaden. Helaas stopten veel mensen vooral om de markeringen op de foto te zetten - waardoor ze een opstopping veroorzaakten.

Het experiment in Liverpool is inmiddels afgelopen en binnenkort moet duidelijk worden of er ook daadwerkelijk een permanent pad komt.

Ook Londen's Oxford street word aangepakt, en is binnenkort verkeersvrij