Minigids voor een heerlijke winter in Noorwegen

Redactie Lonely Planet
Minigids voor een heerlijke winter in Noorwegen

In het wilde, dunbevolkte en dicht beboste noorden van Noorwegen vind je vissersdorpen, het inheemse Samivolk en het noorderlicht. 's Winters komt het hier tot leven.

In Polaria in Tromsø staat 's werelds noordelijkste aquarium | Foto: Lars Johansson / Alamy

Poolleven

Polaria

In de stad Tromsø, de toegangspoort tot de regio, staat Polaria, een vermakelijke multimedia-inleiding tot het noorden van Noorwegen en Spitsbergen. Een poolwandeling leidt naar tentoonstellingen over het krimpende zee-ijs, het noorderlicht, aquaria en (de grote publiekstrekkers) een drietal energieke baardrobben (polaria.no; Hjalmar Johansensgate 12; dagelijks vanaf 10 uur, 's winters tot 17 uur; €14)

IJsbeerclub

Deze club, gesticht in 1963, heeft tentoonstellingen over de pooljacht en plaatselijke geschiedenis. Voor €22 kun je lid voor het leven worden. Er zijn hier in Hammerfest al duizenden jaren geen ijsberen gezien, maar het dorp was in de 19de en 20de eeuw een belangrijke uitvalsbasis voor jacht- en vangexpedities naar Spitsbergen (Isbjørnklubben; Hamnegata 3; dagelijks open, 's winters ma-vr 9-16 uur, za-zo 10-13 uur).

Sami Nationaal Museum

Karasjok is de hoofdstad van het inheemse Samivolk van Noorwegen. Het grootste museum, ook wel De Samiske Samlinger genoemd, heeft tentoonstellingen over Samikleding, -gereedschap en -voorwerpen, maar ook werk van hedendaagse Samikunstenaars. Buiten vind je typische Samigebouwen en oude rendiervalkuilen (rdm.no; Mari Boine Geaidnu 17; 's winters woe-do 9-15 uur, zo 12-16 uur; €8).

Een huskyslee zoeft door de sneeuw bij Karasjok | Philip Lee Harvey / Lonely Planet

Winteractiviteiten

Hondensleeën

Met de ecovriendelijke versie van de sneeuwscooter kun je de noordse stilte net zo ervaren als de ontdekkingsreizigers van vroeger. Engholm's Husky, vlak bij Karasjok, organiseert hondensleetours. Als je geluk hebt, word je begeleid door Sven Engholm, een beroemdheid op zijn gebied. Tochten duren van een uur tot meerdere dagen (engholm.no; dag hondensleeën €240).

Noorderlicht

Het afgelegen vissersdorp Gjesvær, 20 kilometer vanaf de weg tussen Honningsvåg en Nordkapp, omringd door een kaal en rotsachtig landschap, is de thuisbasis van visser Roald Berg en zijn boot Aurora. Samen vormen ze Stappan Sjøprodukter en beiden ze 's winters noorderlichttochten, inclusief een poolmaal en vijf uur jagen op de nachtelijke regenbogen met een noorderlichtfotograaf (stappan.com; wintertochten op reservering; noorderlichttocht €180).

Sneeuwscootertochten

Barents Safari biedt een aantal interessante tochten waarbij je per sneeuwscooter het ijzige landschap doorkruist. Je kunt een historische reis maken door het taigabos naar een 19de-eeuwse pioniersboerderij, koningskrabben zo uit een val plukken of koers zetten richting de wachttorens aan de Russische grens. De tarieven zijn inclusief gidsen, snacks, koffie en winteroutfits (barentssafari.no; Kirkenes; tochten €228-€312).

Natuur en architectuur

Senja

Het op een na grootste eiland van Noorwegen is bijna net zo mooi als de Lofoten, maar trekt veel minder bezoekers. Aan de oostkust van het eiland, Innersida, tegenover het vasteland, ligt breed akkerland. In het bergachtige binnenland vind je berken, heide en zoetwatermeren. Aan de noordwestkust, Yttersida, rijzen scherpe rotsen op uit de Noordelijke IJszee.

Nordlyskatedralen

De Nordlyskatedralen (Noorderlichtkathedraal) in Alta, geopend in 2013, is een bouwkundig icoon van het noorden, met een sierlijke piramidestructuur van titaniumplaten. Binnen staat een 4,3 meter hoge bronzen Christus van de Deense kunstenaar Peter Brandes. 's Winters is de kathedraal het mooist, badend in het licht van schijnwerpers (Løkkeveien, Alta; ma-vr 11-15 uur, zo 10-13.30 uur).

Nordkapp

Nordkapp, naar eigen zeggen het uiterste noorden van het continent, is een betoverend mooie plek (al is de entree prijzig). Zelfs als je een beetje begint te wennen, is het uitzicht nog adembenemend. In een enorme bunker vind je een tentoonstelling over de rol van de kaap tijdens WO2, een restaurant, een postkantoor (voor de felbegeerde Nordkapp-poststempel) en een digitale bioscoop (visitnordkapp.net; dagelijks vanaf 11 uur, 's winters tot 15 uur; €30).

Reistips

Vervoer

Tromsø is de toegangspoort tot het uiterste noorden van Noorwegen; SAS en Norwegian vliegen er vanaf Amsterdam via een tussenstop heen (vanaf €204; skyscanner.nl). Ook vanaf Brussel vliegt SAS via een tussenstop naar Tromsø (vanaf €379; flysas.com). Het vliegveld ligt vijf kilometer ten westen van Tromsø. Flybuss sluit aan op inkomende en vertrekkende vluchten en stopt bij de grote hotels (flybussen.no; €7). Er is ook een privéminibusdienst met deur-tot-deurservice; informeer bij je hotel. Tussen sommige dorpen rijden expresboten en -bussen, maar de beste manier om deze regio te verkennen is met een auto met vierwielaandrijving. Op het vliegveld van Tromsø vind je autoverhuurbedrijven.

Verblijf

Sollia Gjestegård is een prachtig, ontspannen gasthuis 13 kilometer ten zuidoosten van Kirkenes, waar de lucht niet frisser zou kunnen zijn. Warm lekker op in de sauna of in het buitenbad en smeed een band met de husky's (storskog.no; Kirkenes; vanaf €132).

De Bihka "designhut" van de Engholm Husky Design Lodge | Foto: Liv Engholm / Turgleder 

Engholm Husky Design Lodge heeft individueel ingerichte hutten waarin elk voorwerp (van toiletborstels van rendierhoorns tot creatieve lampenkappen) met de hand gemaakt is door eigenaar Sven. Zijn andere passie zijn hondensleetochten (engholm.no; Karasjok; vanaf €132).

Als je wat geld over hebt voor een bijzondere winterervaring, ga dan naar het Sorrisniva Igloo Hotel bij Alta. De 30 slaapkamers zijn geheel van ijs gemaakt, net als de heerlijk vreemde bar. Je slaapt in een slaapzak die is opgewassen tegen de extreme temperaturen (sorrisniva.no; Alta; vanaf €552).

Know-how

Samicultuur

De inheemse Sami, voormalige nomaden, zijn de grootste etnische minderheid van Noorwegen. Het Sami Nationaal Museum in Karasjok is een van de vele plekken waar je hun cultuur kunt ontdekken.

Sapmi Park Dit themapark in Karasjok heeft een multimediatentoonstelling, plus kampen en huizen (visitsapmi.no; ma-vr 9-16 uur, za 11-15 uur).

Sami-parlement Dit parlementsgebouw in Karasjok is bekleed met Siberisch hout en heeft de vorm van een Samitent (Kautokeinoveien 50).

Knivsmed Strømeng Bekijk handgemaakte Samimessen (Tel: 00 47 78 46 71 05; Markangeaidnu 10, Karasjok; ma-vr 9-16 uur).

Kautokeino Museum Een volledig Sami-museumdorp (Tel:00 47 40 61 31 83; Boaronjárga 23; di-vr 9-15 uur) 

Weg in november? Bezoek Malta, Abu Dhabi, Ethiopië of India

Openingsbeeld: Juergen Ritterbach / Getty Images


Volg Lonely Planet op Instagram