Minigids voor budgetproof Tulum

Redactie Lonely Planet
Minigids voor budgetproof Tulum

De kust van Tulum, met zachte zandstranden, helder water en een warme bries, is een van de beste bestemmingen in Mexico. En als klap op de vuurpijl kun je hier ook met een krapper budget terecht. 

Bezienswaardigheden

IK Lab

In deze moderne kunstgalerie mag je geen schoenen dragen, want de vloeren zijn onderdeel van de kunst: ze zijn van gepolijst cement en bejuco (een soort klimop). Deze onwezenlijk mooie tentoonstellingsruimte vol meanderende ruimtes onder houten koepels is geopend door een achterkleinzoon van kunstverzamelaar Peggy Guggenheim.
iklab.art 
Carretera Tulum Ruinas km 5

Tankah

Tankah is een pittoresk strand met luxe hotels en restaurants tussen de mangroves. Hier vind je alles wat je hartje begeert: glashelder water, Mayaruïnes en jungle.
i-akumal.com/tankah-bay

Ga zonnen op het pittoreske strand van Tankah. Foto: Isabellaphoto / iStock 

Ruïnes van Tulum

De ruïnes van Tulum staan op een ruig stuk kust met een hagelwit strand en water in onvoorstelbaar veel kleuren groen – de oude Maya’s waren bij elke zonsopkomst vast bijzonder tevreden. Je komt er binnen voor minder dan een kop koffie in Nederland – een koopje!
inah.gob.mx
Snelweg 307 km 230

Activiteiten

Aktun-Ha

Volgens de legende wasten taxichauffeurs hun auto’s hier en Aktun-Ha wordt nog steeds “wasserette” genoemd, ook al is de waarheid van het verhaal discutabel. Het is wel een goede zwemplek en je kunt bij meerdere winkels duiklessen in grotten boeken, van beginners tot gevorderden.
Car Wash 
Snelweg 109 km 8

Community Tours Sian Ka’an

Deze groep organiseert excursies naar het prachtige Reserva de la Biosfera Sian Ka’an, met activiteiten als vogelspotten, Mayaruïnes bezoeken, zwemmen in een oud kanaal of kajakken. Het is een duurzaam toerismeproject van een kleine groep families; de tours zijn goedkoop en de winst gaat rechtstreeks naar de lokale gemeenschap.
siankaantours.org
Calle Osiris Sur

Ga vogelspotten op in de Sian Ka'an. Foto: Gfed / iStock 

Salsa Sunday

Neem een gratis salsales op zondag om 18.30 uur bij La Zebra aan het strand en ga dan op live salsamuziek dansen van 19.30-22.45 uur. Het is een feestelijke traditie in Tulum.
lazebratulum.com 
Hotel La Zebra, Carretera Tulum-Bocapaila km 8,2

Eten

Antojitos la Chiapanecav €

Een goede, goedkope plek voor een taco, ook al moet je bij dit populaire restaurant vaak wachten op een tafel of aan de bar zitten. Naast taco’s al pastor (gemarineerd varken van het spit) heeft Chiapaneca ook lekkere Yucateekse snacks, zoals panuchos (gebakken tortilla’s met bonen en topping).
tel. +52 984 112 32 49
Av Tulum, hoek Acuario Norte

La Nave €

Dit Italiaanse openluchtrestaurant zit altijd stampvol. Ze hebben heerlijke pastagerechten, zoals ravioli met garnaal of kreeft, steenovenpizza’s en een hele rits vis- en vleesgerechten en het is allemaal schappelijk geprijsd.
facebook.com/lanave.tulum
Av Tulum

Los Aguachiles €€

Tostada’s met tonijn passen heel goed bij een michelada (bier, limoen en clamatosap) in dit restaurant aan de zuidkant van de plaats
facebook.com/losaguachilesrm 
Av Tulum, cnr Palenque

Geniet van een tonijn tostada bij Los Aguachiles. Foto: Juanmonino / iStock 

Taquería Honorio €€

Het begon als een kraampje op straat en werd zo’n hit dat het nu een taquería is met een fatsoenlijk dak erboven. Bestel een cochinita pibil (gemarineerde varkensreepjes), geserveerd op handgemaakte tortillas of tortas (broodjes). Ook de moeite waard zijn Yucateekse klassiekers als relleno negro (kalkoenstukjes in een donkere chilisaus).
tel. +52 984 134 87 31
Satélite Sur s/n

Drinken

Batey

Mojito’s gezoet met verse rietsuiker zijn de hoofdact bij deze goedkope en vrolijke Cubaanse bar met muziekoptredens in de tuin. De meeste avonden stroomt het publiek uit over straat; binnen wordt suikerriet geperst met een mangel die op de achterkant van een met bloemen beschilderde VW Kever is bevestigd.
facebook.com/bateytulum
Centauro Sur 7, tussen Av Tulum & Andrómeda Oriente

Neem bij Batey in Tulum een lekkere mojito. Foto: danr13 / iStock

Papaya Playa Project

Modieus hotel Papaya Playa Project organiseert elke maand vollemaanfeesten in de club aan het strand, meestal voor een kleine entreeprijs. Verwacht gezelligheid, enorme hangmatten en een focus op duurzaamheid
papayaplayaproject.com 
Carretera Tulum-Bocapaila km 4.5

Slapen

Cabañas Playa Condesa €

Deze hutten aan het strand hebben eenvoudige kamers (met klamboes) en gedeelde badkamers.
playa-condesa-tulum.webnode.mx

Casa Abanico €

Dit aantrekkelijke kleine hotel heeft felgekleurde kamers, vriendelijk personeel en mooie tuinen met grindpaden.
facebook.com/casaabanico.tulum

El Jardín de Frida €

Het hoofdgebouw, de slaapzalen en de privékamers zijn beschilderd in een kleurrijke Mexicaanse pop-artstijl in dit eco-hostel op zonne-energie.
fridastulum.com

El Paraíso €€

Hier kun je heerlijk ontspannen op een strand met palmbomen, palapa-parasols, een bar met schommelstoelen en zacht wit zand.
elparaisohoteltulum.com

Ontspan tussen de palmbomen en palapa-parasols op het strand van Tulum. Foto: shalamov / iStock

Hotel Latino €

Je vindt bij Hotel Latino een klein zwembad en een minimalistisch concept. De kamers boven zijn rustig en hebben ruime balkons.
hotellatinotulum.com

Mango Tulum €€

Een rustig, comfortabel hotel in de middenklasse op een heerlijke locatie. De grote kamers kijken uit op het zwembad en de fijne tuin.
mangotulum.com

Naar Lissabon dit jaar? Lees hier de minigids voor de leukste barretjes!

Openingsbeeld: tommasolizzul / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram