Minigids: goedkoop Kopenhagen

Redactie Lonely Planet

De Deense hoofdstad staat bekend om zijn design en uitmuntende restaurants, maar geldt niet bepaald als goedkope stad. Toch is er veel te krijgen voor weinig tot geen geld, waaronder een paar van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad.

Bezienswaardigheden

Christiania
christiania.org

Ontsnap aan het kapitalisme met een bezoek aan Vrijstad Christiania, een naar wiet ruikende commune in Christianshavn. Het is in 1971 door krakers gesticht en trekt vrijdenkers van over de hele wereld. Als je verder voorbijgaat aan de beruchte Pusher Street – vol drugsdealers die niet op de foto willen – vind je bijzondere zelfgebouwde huizen, gezellige tuintjes, eetcafés, biertuinen en muziekpodia.

Davids Samling
davidmus.dk 

Deze heerlijke gratis galerie heeft een grote collectie islamitische kunst, waaronder keramiek, juwelen, zijde en andere prachtstukken als een Egyptische kan van rotskristal uit het jaar 1000 en een 500 jaar oude Indiase dolk ingelegd met robijnen. Dat is nog maar het begin, want ze hebben ook een elegante selectie Deense, Nederlandse, Engelse en Franse kunst uit de 17de tot de 19de eeuw.

Nyhavn
visitcopenhagen.com/copenhagen/nyhavn 

Door de levendige kleuren en oude zeilschepen is Nyhaven de beroemdste trekpleister van Kopenhagen. Neem een kijkje bij huisnummer 20: hier woonde Hans Christian Andersen in 1835, toen hij zijn eerste sprookjesboek schreef.

Eten & drinken

Café Halvvejen
cafehalvvejen.dk 

Het gezellige, krakende, met hout beklede Café Halvvejen voert je terug naar een snel verdwijnend Kopenhagen. Het menu is zonder meer stevig, royaal en goedkoop voor dit deel van de stad, met goede smørrebrød (belegd brood), frikadeller (Deense gehaktballen) en pariserbøf (gehaktsteak met ei en ui). Wat je ook kiest, neem er een (opnieuw royaal) glaasje akvavit bij.

Torvehallerne KBH
torvehallernekbh.dk 

Voedselmarkt Torvehallerne KBH is een ode aan het verse, smaakvolle en ambachtelijke. Prachtige kramen bieden alles van seizoenskruiden en -bessen tot gerookt vlees, vis en kaas, smørrebrød, verse pasta en met de hand gezette koffie.

Barking Dog
thebarkingdog.dk 

Deze bar is vriendelijk, bescheiden en niet te luid, met een wat ouder publiek dat gezellig kletst met goed gemaakte en geprijsde cocktails. Een van de specialiteiten is de Tree Hugger, met Deense gin, Piemontese vermouth en biologische agave.

Eiffel Bar
eiffelbar.dk 

Laat je niet misleiden door de naam: het donkere, gelambriseerde Eiffel is een echte Deense kroeg en daardoor des te beter. Hij stamt uit 1737 en was toen erg populair onder lokale zeelui. Het bier is hier goedkoop; ze hebben het lokale standaardbier op tap plus een paar Deense speciaalbieren.

Slapen

Goedkoop
Generator Hostel
staygenerator.com 

Het vrolijke, designrijke Generator staat aan de rand van de middeleeuwse binnenstad. Het heeft designermeubels, stijlvolle gedeelde ruimtes en vriendelijk, jong personeel. De kamers kunnen aan de kleine kant zijn, maar ze zijn licht en modern en de privékamers en slaapzalen hebben eigen badkamers.

Gemiddeld
Ibsens Hotel
ibsenshotel.dk 

Ibsens is een stijlvolle keuze. De lokale creativiteit is overal zichtbaar, van de opvallende stoffen tot de kunstwerken; de uitnodigende lobby heeft industriële Franse lampen en houten tafels van de gevestigde Kopenhaagse kastenmakers Jul. Møller & Søns. De kamers zelf zijn minimalistisch, maar luxe, met bescheiden kleuren, designersanitair en heerlijke bedden. Voor de beste prijzen reserveer je ruim van tevoren.

Luxe
Hotel Alexander
hotelalexandra.dk 

Meubels van Deense designgrootheden als Arne Jacobsen, Ole Wanscher en Kaare Klint sieren het interieur van het strakke, verfijnde, maar gezellige Alexandra. De kamers zijn ongedwongen cool, allemaal ingericht met een mix van Deense mid-century meubels. Puristen kunnen een van de suites kiezen, die elk gewijd zijn aan een Deense designer. Bij het hotel parkeren kost €25 per dag.

Je leest de volledige minigids in het maartnummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen

Openingsbeeld: nantonov / iStock