Minigids: Eten in Napels

Redactie Lonely Planet

Napels is een stad vol inspirerende kunst en uitzichten, spontane gesprekken en onverwachte elegantie. Door de meervoudige zegening van rijke vulkanische grond, de zee en een rijke culinaire traditie is het een van de grootste geneugten van Italië.

50 Kalò
50kalo.it

De naam van deze hippe pizzeria betekent in het Napolitaans iets als “goed deeg”. Pizzabakker Ciro Salvo doet obsessief onderzoek, wat resulteert in heerlijk lichte, perfect gebakken houtovenpizza’s. Kwaliteit is hier koning: van de olijfolie tot de rustieke varkenssalami komen alle ingrediënten uit lokale en ambachtelijke bron. 

Concettina ai Tre Santi
pizzeriaoliva.it

Wees vóór 12 uur ’s middags (of ‘s avonds vóór 19:30 uur) binnen om lange rijen te vermijden bij deze populaire pizzeria, beroemd mede dankzij zijn jonge, gedreven pizzaiolo Ciro Oliva. Op het menu staan uitmuntende houtovenpizza’s met zorgvuldig gekozen ambachtelijke ingrediënten. Naast traditionele Napolitaanse pizza hebben ze ook creatieve seizoensgerechten.

L’Ebbrezza di Noè
lebbrezzadinoe.com

“Noachs dronkenschap” is overdag een wijnwinkel, maar wordt daarna een intiem restaurant. De dinerruimtes zijn gedecoreerd met flessen en je kunt er genieten van verleidelijke gerechten als paccheri fritti (gebakken pasta gevuld met aubergine, geserveerd met verse basilicum en een rijke tomatensaus).

Pizzeria Starita
pizzeriestarita.it

De enorme vork en soeplepel aan de muur van deze oude pizzeria zijn gebruikt door Sophia Loren in L’oro di Napoli en de pizze fritte die de actrice verkocht in de film komen uit hun keuken. Er zijn ruim 60 soorten pizza, waaronder een lekkere fiorelli e zucchini (courgette, courgettebloemen en provola), maar wij blijven trouw aan hun klassieke marinara.

Sfogliatella Mary

Dit kleine afhaalrestaurant bij de ingang van de Galleria Umberto I aan de Via Toledo geldt voor velen als de koningin van de sfogliatella (een soort gevulde croissant), meestal nog warm van de oven. Ze hebben ook andere lekkernijen, waaronder de sponzige babà, doordrenkt met rum.

Slapen

Goedkoop
The Church
thechurch.it

Deze intieme B&B op de 4de verdieping van een 16de-eeuws palazzo is versierd met moderne Napolitaanse foto’s en slim hergebruikte voorwerpen, van koffiepercolators als bloempotten tot een Afrikaanse teakboom die nu een boekenplank is. De vier minimalistische kamers zijn een beetje typisch; de bovenste kamer is populair en heeft een opvallende keuken in de kamer en een privéterras.

Gemiddeld
Hotel Piazza Bellini
hotelpiazzabellini.com

Dit stijlvolle, hippe hotel in een 16de-eeuws palazzo zit op een paar stappen van de bars van Piazza Bellini. De hagelwitte ruimtes hebben originele majolicategels en een gewelfd plafond. De kamers zijn modern en functioneel met designerdetails en chique badkamers. Vier kamers op de 5de en 6de verdieping hebben een terras.

Luxe
La Ciliegina Lifestyle Hotel
cilieginahotel.it

Dit moderne hotel op loopafstand van de vleugelbootterminal heeft ruime witte kamers met uitstekende Hästens-bedden en marmeren badkamers met krachtige douches. Het ontbijt kun je in bed krijgen of op het dakterras met hottub en uitzicht op de Vesuvius. Je mag een iPad gebruiken en er staat een jacuzzi op het dak.

Openingsbeeld: Roberto Salomone