Minigids: eten in Istanboel

Redactie Lonely Planet

Het eten van deze stad is even divers als de geschiedenis en net zo interessant. De locals nemen eten en drinken heel serieus, dus doe met ze mee op hun favoriete plekken, van beschaduwde terrassen tot rokerige grillrestaurants.

Antiochia
antiochiaconcept.com 

De specialiteit hier zijn gerechten uit de zuidoostelijke stad Antakya. De koude en warme mezze zijn even heerlijk (proef de gegrilde kaas), pides en lahmacun (Turkse en Arabische pizza) zijn smaakvol en de kebab is uitzonderlijk – neem de şiş et (gegrild lam). De vaste mezze-menu’s en een hoofdgerecht naar keuze zijn prima geprijsd.

Asitane
asitanerestaurant.com 

Dit elegante restaurant naast het Kariye Museum (Chora-kerk) serveert Ottomaanse gerechten als gevulde kweepeer en ganzenkebab ontwikkeld voor de paleiskeukens van Topkapı, Edirne and Dolmabahçe. De koks zijn al jaren op zoek naar oude recepten en het menu staat vol versies die ook de meeste moderne mensen zullen behagen, waaronder vegetariërs. Ga zitten op de mooie binnenplaats.

Bitlisli
bitlisli.net 

Liefhebbers van sterke smaken en royale hoeveelheden chilipeper in hun eten worden op slag verliefd op de gerechten van dit drukke eetcafé in Hocapaşa. Kies uit een breed scala aan levergerechten, kebab, pides en lahmacun, maar begin zeker met een heerlijke sarımsaklı Antep lahmacun (dunne, knapperige pizza in Antep-stijl). Geen alcohol.

Çiya Sofrası
ciya.com.tr 

De beroemde lokanta (restaurant dat elders bereide gerechten serveert) van Musa Dağdeviren heeft gerechten uit verschillende regio’s van Turkije. Je kunt er heerlijkheden proeven als içli köfte (gebakken gehaktballetjes in een bulgurlaagje) en perde pılavı (pasteitje met kip en rijst). Er is geen alcohol, maar de zelfgemaakte şerbet (zoete fruitdrank) is heerlijk. Vegetariërs hebben hier genoeg keuze.

Zübeyir Ocakbaşı
Bekar Sokak 28 

Elke ochtend bereiden de koks van deze populaire ocakbaşı (grillrestaurant) vers vlees van topkwaliteit, zoals pittige kippenvleugels en Adana-kebab, smaakvolle spareribs, geurige leverkebab en goed gemarineerde lamskebab, om die avond te grillen boven fraaie barbecues met koperen deksels. Reserveren is essentieel.

Openingsbeeld: Culinary Backstreets / Eddy Wolff