Minigids: cultuur in Sint-Petersburg

Redactie Lonely Planet

Sint-Petersburg is een bijna onovertroffen schatkamer van kunst en cultuur. De grandeur van de Russische keizerlijke hoofdstad is uiterst indrukwekkend, maar de stad heeft ook een revolutionaire geest. Ontdek de beste ervaringen die Sint-Petersburg te bieden heeft.

Catharinapaleis
tzar.ru

Het enorme, barokke Catharinapaleis is het middelpunt van landgoed Tsarskoje Selo (buiten de stad), aangelegd tussen 1744 en 1796. Het interieur is schitterend, met hoogtepunten als de Grote Zaal, de Arabeske Zaal en de wereldberoemde Barnsteenkamer. Rondom het paleis ligt het prachtige Catharinapark.

Grand Maket Rossiya
grandmaket.ru

Alle facetten van Rusland, van het industriële Magnitogorsk tot de glinsterende koepels van Moskou, zijn in volle glorie te zien in deze miniatuurversie van het moederland. Er is een kamer met bergen, steden en rivieren vol gemechaniseerde actie.

Museum van politieke geschiedenis
polithistory.ru 

Het elegante Ksjesinskapaleis (1904) is een passend onderkomen voor dit uitmuntende museum over Russische politiek tot aan het heden. Vroeger woonde hier Mathilde Ksjesinska, een balletdanseres en minnares van Nicolaas II voordat hij tsaar werd; later was het het hoofdkwartier van de bolsjewieken. Lenin heeft vaak toespraken gegeven vanaf het balkon.

Hermitage
hermitagemuseum.org 

De Hermitage maakt zijn reputatie meer dan waar. De collectie (ruim drie miljoen voorwerpen, waarvan slechts een fractie wordt tentoongesteld in de 360 kamers) schetst een bijna compleet overzicht van West-Europese kunst, van Da Vinci tot Matisse. Kies van tevoren een paar onderwerpen om je op te focussen. Het museum bestaat uit vijf aan elkaar verbonden gebouwen aan de rivier, waaronder het voormalige onderkomen van de tsaren, het Winterpaleis.

Street Art Museum
streetartmuseum.ru

Het is de moeite waard om af te reizen naar deze indrukwekkende collectie straatkunst in een voormalige fabriek. Je vindt er een breed scala aan kunstwerken, van enorme muurschilderingen tot multimediale installaties in een voormalige ketelruimte.

Slapen

Budget
Baby Lemonade Hostel
babylemonade.epoquehostels.com 

De eigenaar van Baby Lemonade is een enorme fan van de jaren 60 en dat uit zich in het psychedelische pop-artontwerp van dit fijne hostel met twee grote, aangename slaapzalen en een geweldige keuken en woonkamer. Maar de luxe privékamers in een aparte flat met prachtig uitzicht vanaf het dak zijn de prijs ook zeker waard.

Gemiddeld
Alexander House
a-house.ru 

Dit prachtig ontworpen pension is gevestigd in een gebouw uit 1826 tegenover de Nikolskikathedraal. Elk van de 20 kamers is vernoemd naar een stad (Kyoto, Marrakech, Venetië) met kunst en voorwerpen uit die plek. Er is een heerlijke lounge met haardvuur, een binnenplaats met klimop en een restaurant.

Luxe
Rossi Hotel
rossihotels.com 

De 65 kamers van Rossi, in een prachtig gerestaureerd gebouw aan een van de mooiste pleinen van Sint-Petersburg, zijn allemaal anders, maar hebben allemaal lichte kleuren en plafonds met stucwerk. Antieke bedden, superchique badkamers, bakstenen muren en allerlei designerdetails vormen een geweldige mix van oud en nieuw. De beste kamers hebben schitterend uitzicht over de rivier de Fontanka. Het sluitstuk van al deze pracht is een sauna met zwembad.

Je vindt de volledige minigids in het maartnummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: Rostislavv / iStock