Minigids: cultuur in Riga

Redactie Lonely Planet

Het stadsbeeld van Riga wordt gedomineerd door gotische torens, maar de essentie van de stad wordt gevormd door het flamboyante art nouveau. De stad lijkt stil en ingetogen, maar er bruist een enorme energie in de hippe bars, moderne kunstcentra en restaurants.

Alberta Iela

Het lijkt op een enorm schilderij waar je uren naar kunt kijken, maar in werkelijkheid is het een straat met huizen, restaurants en winkels. De stijl is art nouveau (ofwel jugendstil) en de hoofdarchitect was Mikhail Eisenstein. De straat is genoemd naar de stichter van Riga, bisschop Albert van Buxhoeveden, en was een geschenk van Eisenstein voor Riga’s 700ste verjaardag. De architect was een vrolijke man en zijn persoonlijkheid straalt door in zijn uitbundige werk. De volle breedte van zijn talent is te zien in vijf opeenvolgende gebouwen van zijn hand, van nr. 2a tot nr. 8. 

KGB-gebouw
okupacijasmuzejs.lv/en/kgb-building 

Dit imposante fin-de-sièclegebouw heeft een vreselijke geschiedenis en wordt door generaties Letten herinnerd als het hoofdkwartier van de beruchte geheime dienst van de Sovjets: NKVD/KGB. Arrestaties, marteling, executies – dat is hier allemaal gebeurd. Nu is het een museum gewijd aan slachtoffers en daders van politieke onderdrukking. Engelstalige rondleidingen zijn meestal ’s ochtends.

Riga getto & Letse Holocaust Museum
rgm.lv 

De focus van dit museum is een houten huis met een gereconstrueerde flat, het type waarin joden moesten wonen toen de nazi’s hier in 1941 een getto inrichtten. De binnenplaats heeft een wagen die lijkt op het soort waarmee joden van Duitsland naar Riga werden vervoerd om vermoord te worden. Dichtbij vind je een fototentoonstelling over de Holocaust in Letland met de gezichten van de slachtoffers.

Kaņepes Kultūras Centrs
kanepes.lv 

Deze licht vervallen voormalige muziekschool is nu een cultureel centrum met een geweldige bar. Kies uit een selectie speciaalbier en neem dan een houten stoel binnen of een fijn plekje op het omringende terras. Op sommige avonden zijn er filmhuisfilms, op andere improvisatietheater.

Slapen

Goedkoop
Cinnamon Sally
cinnamonsally.com

Cinnamon Sally ligt gunstig ten opzichte van het trein- en busstation en is een vriendelijk hostel met behulpzaam personeel en een gedeelde woonkamer met gezellige mensen. Hun missie om een huiselijke sfeer te creëren, betekent ook dat je binnen geen schoenen mag dragen. De comfortabele kamers zijn simpel ingericht met lichthouten meubels en twee tot zes bedden.

Gemiddeld
Ekes Konvents
ekes-konvents.hotelsriga-lv.com 

Het 600 jaar oude Ekes Konvents, niet te verwarren met het complex Konventa Sēta ernaast, zit boordevol middeleeuwse charme in elke hoek. Ga lekker een boek lezen in de schattige stenen alkoven op de overloop van elke verdieping. Even verderop in de straat wordt een goed ontbijt geserveerd.

Luxe
Neiburgs
neiburgs.com 

Neiburgs, gevestigd in een van de mooiste art-nouveaugebouwen van het oude centrum, combineert originele details waaronder parketvloeren met moderne details, voor een opvallend chique stijl. Probeer een kamer op een van de hogere verdiepingen te krijgen, dan heb je uitzicht op een kleurrijke verzameling puntdaken en middeleeuwse torens.

Openingsbeeld: Sanga Park / iStock