Minigids: Cultuur in München

Redactie Lonely Planet

De Beierse hoofdstad wordt door Duitsers gezien als de fijnste stad om te wonen, en terecht: je vindt er grootse architectuur, musea van wereldklasse en levendige bierhallen. Ga op ontdekkingstocht met deze gids.

Asamkirche
Sendlinger Strasse 32

De laat-barokke Asamkirche, gebouwd van 1733 tot 1746, is klein maar fijn. Elke centimeter van de muur is versierd met vergulde kransen en vredige engeltjes, vals marmer en gedraaide zuilen. Het hoogtepunt is het plafondfresco: ga op je rug op een bankje liggen om het ingewikkelde perspectief beter te waarderen.

BMW Welt
bmw-welt.com

Naast het Olympiapark staat een dubbele tornado van glas en staal die neerwaarts kronkelt vanaf een donkere wolk ter grootte van een vliegdekschip: dat is BMW Welt. In deze moeder aller showrooms kun je op een krachtige motor zitten, technologisch vernuftige auto’s bekijken, shoppen in de ‘lifestyle’-winkel of een rondleiding van 80 minuten kiezen. 

Deutsches Museum
deutsches-museum.de

Als je wetenschap saai vindt, brengt een bezoek aan het Deutsches Museum daar wellicht verandering in. Er zijn veel interactieve displays (zoals glasblazen en papier maken), demonstraties en experimenten, modelkoolmijnen en interessante secties over rotsschilderingen, landmeetkunde, micro-elektronica en astronomie.

Museum Brandhorst
museum-brandhorst.de

Het Brandhorst kwam in 2009 met zijn grote, opvallende en passend abstracte gebouw op kleurrijke wijze het Kunstareal binnenwalsen. De muren, vloeren en soms plafonds bieden ruimte aan enkele van de interessantste kunstwerken van de stad. Het werk van Andy Warhol heeft een prominente plaats in de collectie. 

Pinakothek der Moderne
pinakothek.de

Het grootste moderne-kunstmuseum van Duitsland huisvest vier aanzienlijke collecties: 20ste-eeuwse kunst, toegepaste kunst, grafische kunst en een architectuurmuseum. Het gebouw van vier verdiepingen ligt rondom een enorme, oogachtige koepel waardoor zacht natuurlijk licht naar binnen valt. Je vindt er ook moderne klassiekers van Picasso, Klee, Dalí en Kandinsky. 

Residenzmuseum
residenz-muenchen.de

De Residenz was van 1508 tot WO2 de residentie van de Beierse heersers, het huis Wittelsbach, en is in rococo- en renaissancestijl ingericht. Het museum, dat ongeveer de helft van het paleis beslaat, bevat ook prachtige kunstschatten.

Slapen 

Goedkoop
Hotel Cocoon
cocoon-hotels.de

Fans van retrodesign kunnen hun hart ophalen in dit centraal gelegen hotel aan de Lindwurmstrasse. Het groovy thema begint meteen goed bij de receptie: ronde hangstoelen en golvende bankjes in jaren 60-stijl. De kamers zijn allemaal gelijk, met oranje en groene kleuren, en hebben kitscherig Alpenweidebehang. 

Gemiddeld
Flushing Meadows
flushingmeadowshotel.com

Dit nieuwe designhotel op de bovenverdiepingen van een voormalig postkantoor in de hippe Glockenbachviertel wordt hoog aangeschreven. Elk van de elf lofts met betonnen plafond is gewijd aan een lokale bekendheid en de twee penthouses hebben een privéterras. De panoramabar heeft zijn populariteit dubbel en dwars verdiend. 

Luxe
Bayerischer Hof
bayerischerhof.de

Sinds ongeveer 1841 is dit een van de grandes dames van de Münchener hotelwereld. Er zijn kamers in allerlei stijlen, van druk Laura Ashley tot minimalistisch en kosmopolitisch. De uitstekende locatie en het zwembad worden aangevuld met onberispelijk personeel. Er is een overvloed aan marmer, antiek en olieverfschilderijen, en je kunt heerlijk dineren in een van de vijf fantastische restaurants.

De volledige minigids vind je in het winternummer van Lonely Planet magazine, deze kun je hier bestellen. 

Openingsbeeld: Deutsches Museum