Micro-distilleerderijen: De nieuwe huizen van de sterke drank

Redactie Lonely Planet

Heb je het wel gehad met traditionele rosé en ben je uitgekeken op speciaalbier? Geen nood, fijnproevers hebben niets om zich zorgen over te maken. Sterke drank proeven bij micro-distilleerderijen is namelijk helemaal hip. Een nieuw tijdperk is aangebroken en daar zijn de bekroonde gins uit Australië, de turfachtige single-malt whisky uit Noord-Japan en experimentele wodka uit de Verenigde Staten slechts enkele voorbeelden van.

Nolet Distillery, Schiedam, Nederland

Johannes Nolet richtte in 1691 de Nolet Distillery te Schiedam op: een van de oudste familiebedrijven van Nederland. De geheime familierecepten werden negen generaties lang doorgegeven van vader op zoon. Hier zijn de Ketel One Vodka, de KETEL1 Jenever en NOLET’S Finest Gins uit ontstaan. Onder begeleiding van een gids kom je oog in oog te staan met de kolengestookte distilleerketel nummer 1, die nog altijd in gebruik is.

Box Distillery, Ådalen, Zweden

In het verre noorden van Zweden, omgeven door dichte bossen en aan de oevers van de spectaculaire rivier de Ångermanälven, ligt Box Distillery. Voor deze distilleerderij staat de locatie centraal. De kristalheldere rivier, waar per seconde 500.000 liter koud bergwater doorheen stroomt, in combinatie met de grote temperatuurverschillen in de regio, resulteren in de uniekste whisky van Scandinavië. Van juni tot augustus is de Box Distillery dagelijks geopend voor rondleidingen. De distilleerderij beschikt over een bar en een restaurant.

Industry City Distillery, Brooklyn, Verenigde Staten

In de gemeenschappelijke ruimte van Industry City in Brooklyn vind je Industry City Distillery. Zelfbenoemde nerds buigen zich op een wetenschappelijke wijze over het distilleren van wodka op basis van suikerbieten. Doordat de benodigde apparatuur allemaal op het terrein is gebouwd, is het distilleerproces zeer experimenteel. Zin in een cocktail met baaizicht? Op vrijdag- en zaterdagavonden van 16-22 uur is het cocktailtijd in het proeflokaal van Industry City.

Yoichi Distillery, Hokkaidō, Japan

Japanse whisky’s worden momenteel met trots in een aantal van de verfijndste drinkgelegenheden ter wereld aangeboden. Nikka Whisky – Internationale Distilleerder van het Jaar 2015 – produceert veel van zijn bekroonde turfachtige single malt whisky’s in zijn Yoichi Distillery. Deze prachtige distilleerderij ligt vlakbij Sapporo in het zuiden van Hokkaidō, omgeven door bergen en de Japanse Zee. Tijdens de rondleiding door de distilleerderij kun je tot wel drie whisky’s proberen. Je kunt hier ook zelfstandig rondlopen.

The Botanist, Islay, Schotland

Schotland mag dan wel het thuisland van de whisky zijn, maar daar trekt niet iedereen zich wat van aan. Op het Hebrideneiland Islay vind je The Botanist, een micro-distilleerderij die zich focust op het destilleren van bloemengin, gemaakt met kruiden en planten uit het bos. De ingrediënten voor deze gin worden bij de oevers, heuvels en moerassen van Islay geplukt. Boek een rondleiding door de destilleerderij om een beeld te krijgen van het stookproces en de filosofie achter deze bijzondere gin.

Four Pillars, Healesville, Australië

Deze kleine distilleerderij, gelegen in het Victoriaanse wijnhart van Yarra Valley, loopt voorop in de opkomst van de micro-distilleerderijen in Australië. De kunst van het destilleren van gin met inheemse Australische kruiden en planten is de drijfveer achter Four Pillars. De distilleerderij met proeflokaal ligt op ongeveer een uur rijden van Melbourne en biedt een verfrissend alternatief voor de vele wijnkelders die het gebied rijk is.

Sipsmith, Londen, Engeland

Sipsmith Distillery is een van de vijf ginstokerijen in Londen en de eerste die sinds 1820 een vergunning heeft voor het stoken met een koperen distilleerketel. Sipsmith is gespecialiseerd in ambachtelijk handwerk, waarbij gin en wodka in kleine oplages wordt geproduceerd met een knipoog naar het Engelse platteland. Zo krijgt de sleedoorngin een bijzondere bordeauxrode kleur door een tijd op een bed van sleedoornbessen te rusten. Je moet dit gewoon proeven. Rondleidingen vinden plaats op geselecteerde doordeweekse avonden, die je van tevoren moet boeken.

64° Reykjavík Distillery, Reykjavík, IJsland

Het verzamelen van subarctische bessen om heerlijke schnaps te maken is de specialiteit van 64° Reykjavík. De ingrediënten worden met de hand geselecteerd in de IJslandse natuur en gebruikt voor het brede aanbod van deze distilleerderij, dat onder andere bestaat uit schnaps gemaakt met kraaiheide. Kraaiheide groeit alleen in de subarctische toendra en is dus uniek voor de omgeving. Ook biedt de distilleerderij traditionele IJslandse brennivín aan, een sterke schnaps op smaak gebracht met karwij- en engelwortelzaad. De distilleerderij is helaas niet toegankelijk voor bezoekers, maar je kunt zowel de kraaiheideschnaps als brennivín proeven bij de beste cocktailbar van IJsland: Slippbarinn in Reykjavík.

Glendalough Distillery, Glendalough, Ierland

Glendalough is de allereerste ambachtelijke distilleerderij van Ierland en werd oorspronkelijk opgericht door vijf vrienden. De destilleerderij beschermt het Ierse distilleererfgoed door poitín (“het levenswater”) opnieuw te introduceren. Ooit werd deze drank vakkundig gedistilleerd door monniken, waarna deze door Koning Karel in 1661 verboden werd en in de vergetelheid raakte. Glendalough produceert de drank nu in drie sterktes: Premium Irish, Sherry Cask Finish en het onheilspellend genaamde Mountain Strength. De distilleerderij wordt in 2017 geopend voor rondleidingen en proeverijen. Tot die tijd kun je je bij The Wicklow Heather in het dorpje Laragh, dichtbij de distilleerderij, zelf aan een glas poitín wagen.

Poli 1898, Veneto, Italië

Niet alle ambachtelijke distilleerders komen net om de hoek kijken. De Poli Distilleerderij, gevestigd in het hart van Veneto, wordt al meer dan honderd jaar door de gelijknamige familie gerund. De distilleerderij maakt gewilde grappa, die geproduceerd wordt door ruwe ingrediënten te verwerken met behulp van traditionele en bain-marieketels. Poli biedt rondleidingen aan.

Hartfield & Co, Kentucky, Verenigde Staten

Voor veel fans van sterke drank zal de Kentucky Boubon Trail bekend zijn- de velden van bluegrass staan vol met kleine distilleerderijen en stokerijen. De eerste distilleerderij om hier een vergunning te krijgen sinds de drooglegging is Hartfield & Co. De destilleerderij gebruikt enkel ingrediënten die, als het even kan, binnen een straal van 15 kilometer om het bedrijf gevonden worden. Hier zijn ze terecht trots op. Dit is ambachtelijk distilleren in de hoogste vorm. De "County Tour" op zaterdagen omvat een kijk in de processen en de eindproducten van de distilleerderij, eindigend met een een proeverij.

Openingsbeeld: gashgeron / iStock