Ontdek de geheimen van de KGB in het Manhattan Spy Museum

Redactie Lonely Planet

Een nieuw museum in Manhattan onthult geheime spionagetechnieken van de Sovjet-Unie in een tentoonstelling met, zo claimt het museum, ‘de grootste KGB spionagecollectie ter wereld’.   

De onlangs in New York geopende expositie toont naast wapens van de KGB ook toezicht- en afluisterapparatuur dat over een periode van 30 jaar is verzameld door co-curator Julius Urbaitis. De tentoonstelling bestaat uit een nog nooit eerder getoonde collectie van items die gebruikt werden door de Russische geheime dienst en onthult de methodes achter veel van ’s werelds grootste geheime operaties.

Dit bericht bekijken op Instagram

We have opened up and we are ready, but how ready are you? Come to find this out #kgb #spy #secretagent #espionage #spykids #manhattan

Een bericht gedeeld door KGB Spy Museum (@kgb_spy_museum) op

In een voormalig warenhuis op 14th Street worden bijna 3500 originele voorwerpen tentoon gesteld. Voorbeelden van uitvindingen zijn onder andere een schoenborstel met verborgen camera, een lippenstiftpistool, een giftige paraplu, een Fialker encryptie apparaat (vergelijkbaar met de Enigma, die gebruikt werd door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog), spionageradio’s en verschillende afluisterapparatuur en verborgen camera’s die in alledaagse items werden verstopt, van ringen tot haarspeldjes, koffers, riemen, meubels en portemonnees.

Het KGB-museum bezit ook een collectie aan propaganda posters en documenten die aantonen hoe de geheime dienst verantwoordelijk was voor onderdrukking en verschillende gewelddadige incidenten. In het museum zijn ook een viertal gevangenisdeuren in het museum te vinden, waar bezoekers door het schuifluik beelden kunnen bekijken van een dag in een KGB-gevangenis, inclusief grimmige ondervragingstechnieken.

De collectie is samengesteld door de Litouwse geleerde Julius Urbaitis, die eerder een soortgelijk museum opende in het Litouwse Kaunas, genaamd KGB Bunker. Samen met zijn dochter Agne Urbaityte leidt hij het museum in New York.

Het museum is in Manhattan te vinden op 245 West 14th Street en is zeven dagen per week geopend. Voor openingstijden en andere informatie over het museum, klik hier.

Wil je na je museumbezoek erop uit? Ontdek de levendige Lower East Side van New York.

Openingsbeeld: Moussa81 / iStock