Malta: meer dan zon, zee, strand

Redactie Lonely Planet

Malta schudt haar traditionele zon-zee-strand imago langzaam van zich af. Met meer dan 6.000 jaar aan historie op slechts 314 km² is Malta een paradijs voor geschiedenisliefhebbers.

In 2018 zal de hoofdstad Valletta de Europese hoofdstad van Cultuur zijn. Ter voorbereiding van dat feestjaar worden de meest indrukwekkende historische sites van het land in ere hersteld. Gastronomische restaurants en boetiekhotels schieten als paddenstoelen uit de grond, het nachtleven begint zich meer en meer te ontwikkelen en het aanbod aan (buiten)activiteiten wordt steeds groter.

Het oude stadsgezicht vanaf het water | Foto: Bareta / iStock

Mysterieuze en dramatische historische sites

Nu is het ideale moment om Malta te bezoeken, aangezien de meest belangrijke sites de voorbije jaren een grondige opknapbeurt kregen. De neolithische inwoners van Malta bouwden eeuwen geleden een reeks mysterieuze cirkelvormige tempels en vrouwelijke standbeelden die nu te bewonderen zijn in het National Museum of Archaeology in Valletta. Maar dé attractie van het land is de ondergrondse necropolis Hal Saflieni Hypogeum. Het complex is onlangs heropend: er werd een nieuw temperatuur-controle systeem geïnstalleerd en het bezoekerscentrum werd uitgebreid. Boek je tickets minstens twee maand van tevoren, want er worden slechts 80 bezoekers per dag toegelaten.

Een gerecht met verse vis | Foto: Nadezhda1906 / iStock

Lokale en seizoensgebonden keuken

Malta heeft alles in huis om de lekkerste gerechten op tafel te toveren: een mediterraan klimaat, een mix van culturen die zich gedurende de jaren met elkaar hebben verworven en heerlijke zeevruchten recht uit de oceaan. Steeds meer toprestaurants gebruiken deze ingrediënten om verfijnde heerlijkheden op tafel te zetten. Zo is er het restaurant Ta’Philip, dicht bij de Mgarr haven in Gozo, en het chique maar toegankelijke Trabuxu Bistro in Valletta.

The Blue Hole in Gozo | Foto: ViewApart / iStock

Buitenactiviteiten in Gozo

Voor veel bezoekers is ontspannen op een van de mooie stranden het enige wat op de to-do lijst staat wanneer ze in Malta zijn. Maar wie op zoek is naar actie, moet naar het eiland Gozo, ten noorden van Malta. Gozo is al lang een bekende duiklocatie in de Middellandse Zee, met een spectaculaire onderwaterwereld dat bruist van leven. Een van de meest beroemde duikspots is de Blue Hole, een verticale tunnel uit kalksteen (10 meter breed en 25 meter diep) die verbonden is met de open zee.

Het oude centrum van Valletta is s'avonds mooi verlicht | Foto: Pel_1971 / iStock

Nachtleven in Strait Street – Valletta

Luide dansmuziek, dronken tieners en een plakkerige dansvloer zal je niet zo snel tegenkomen in Malta. Het nachtleven, voornamelijk in Strait Street, is namelijk veel verfijnder dan dat. Strait Street in Valletta is een smal steegje dat het historische oude centrum doorkruist. Nadat de zeelui er vertrokken in de jaren 80, raakte het straatje in verval, maar daar is inmiddels niks meer van te zien.Trendy bars hebben nieuw leven geblazen in deze gezellige straat.  

Grote kans dat je een fantastisch uitzicht zoals deze tegen het lijf loopt | Foto: RomanBabakin / iStock

Boetiekhotels en budgetappartementen

De accommodaties in Malta hebben zich de voorbije jaren enorm ontwikkeld. Een aantal van de barokke paleizen en herenhuizen in Valletta werden omgevormd tot elegante en karaktervolle boetiekhotels, zoals Palazzo Prince d’Orange en Casa Ellul. Vaak hebben deze hotels een mooi en zonnig dakterras met fantastisch uitzicht over de stad.

Meer weten over Malta? Lees dan ook: Ingestorte rotsformatie van Malta wordt duiklocatie

Openingsbeeld: Deejpilot / iStock