Make it happen: een bezoek aan onvergetelijk Machu Picchu

Redactie Lonely Planet

Een bezoek brengen aan de magische ruïnes van Machu Picchu in Peru staat op de bucketlist van vele reizigers. Er zijn verschillende manieren om bij de oude Incastad te komen, wij geven een aantal tips.

Inca Trail

Het beste vertrekpunt voor je reis naar Machu Picchu is Cuzco, de vroegere hoofdstad van het machtige Incarijk. Vanuit hier zijn er verschillende mogelijkheden om aan de reis te beginnen. De populairste en bekendste wandeltocht is de klassieke Inca Trail; een wandelpad van zo’n 45 kilometer lang dat Machu Picchu met de buitenwereld verbindt. De route start in de Sacred Valley (Heilige Valley) van de Urubamba rivier en vervolgt langs hoge bergketens en groene bossen. Onderweg kom je nog meer Inca-ruïnes tegen, zoals de stad Phuyupatamarca. 

Adembenemende uitzichten tijdens de Inca Trail | Foto: Mac99 / iStock

Je legt de Inca Trail af in drie tot vijf dagen. Hiervoor heb je een redelijk goede basisconditie nodig, vooral vanwege de hoogte. Je start in Cusco op 3360 meter en eindigt bij Machu Picchu op 4200 meter. De tocht is alleen onder begeleiding van een gecertificeerde gids te boeken. Je draagt tijdens het wandelen alleen je rugzak, maar kunt extra persoonlijke spullen naar boven laten dragen door porters. Zij zorgen ook voor het opzetten van het kamp onderweg. Daarnaast zijn er een aantal koks mee die je voorzien van verschillende maaltijden. Vanwege de populariteit van de Inca Trail is het noodzakelijk de tocht op tijd te boeken.

Alternatieve wandelroutes

Wil je wel graag een mooie wandeling maken naar de ruïnes, maar wil je wat anders dan de Inca Trail? Er zijn een aantal alternatieve wandelroutes te boeken. De populairste is de Salkantay Trail, die zich onderscheidt met een wandelpad langs hoge pieken en diepe dalen, waardoor je veel verschillende natuur ziet. De gletsjer Salkantay, een van de hoogste toppen in de Andes, is een van de hoogtepunten van de tocht van zo’n 4 a 5 dagen. Andere opties zijn de wat rustigere Lares Trail waarbij je in contact komt met de lokale bevoking, of de korte versie van de Inca Trail, waarbij je maar twee dagen wandelt. 

Avontuur

Vanuit Cuzco zijn er ook verschillende tochten te boeken die je in etappes naar de Machu Picchu brengen, met veel avontuurlijke uitstapjes tussendoor. In een paar dagen tijd spring je op de mountainbike om door de bergen af te dalen op hoge snelheid, ga je het water op om te raften langs de jungle en leg je stukken af via een zipline. Tussendoor zit je gedeeltes in de auto en het laatste stuk leg je af langs het oude treinspoor door de jungle. 

Aguas Calientes ligt aan de voet van Machu Picchu | Foto: flavidus / iStock

Trein naar Aguas Calientes

Op een paar kilometer afstand van de ruïnes, ligt het dorpje Aguas Calientes , officieel Machupicchu. Wanneer je slecht ter been bent, of weinig tijd hebt, kun je ook per trein naar Aguas Calientes reizen. Vanaf Ollantaytambo, 65 kilometer ten noordwesten van Cuzco vertrekt de trein naar het dorpje. Vanaf het station in Aguas Calientes kun je in een half uur met de bus omhoog naar de heilige stad. 

Ook handig om te weten:

  • Houd tijdens het plannen van je bezoek aan Machu Picchu ook rekening met het seizoen. De beste reistijd is buiten het regenseizoen om in de maanden mei tot en met november. 
  • Om zeker te weten dat je de wandeltocht volhoudt, is het verstandig om een aantal dagen in Cuzco te verblijven om te wennen aan de hoogte en het zuurstofgehalte.
  • De uitspraak van Machu Picchu gaat bij de meeste reizigers vaak een beetje mis. In plaats van het veelgehoorde matsjoe pitsjoe, spreek je het uit als matsjoe PIKtsjoe, wat "oude berg" betekent in de Quechua-taal van de Inca’s. Grappig genoeg is de vertaling van de uitspraak matsjoe pitsjoe “oude penis”

Openingsbeeld: pawopa3336 / iStock