Lokale onderneming: Footprint Café in Siem Reap, Cambodja

Redactie Lonely Planet

Met zijn mix van heerlijke Khmer-cuisine en een unieke kijk op samenwerken, brengt deze sociale onderneming in Siem Reap locals dichter bij het verwezenlijken van hun ondernemingen.

Siem Reap, de toegangspoort tot de eeuwenoude Tempels van Angkor, is een van de populairste reisbestemmingen in Zuidoost-Azië sinds het land halverwege de jaren 90 zijn grenzen opende voor toeristen. Toch blijft de provincie een van de armste van het land; ongeveer 45 procent van de inwoners leeft onder de armoedegrens.

Sociale ondernemingen zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid in de stad. Ze pakken sociale problemen aan door eerlijk te handelen en verbeteren de toegang tot werkgelegenheid en opleidingen. Daarmee zijn ze een hulplijn voor mensen die worstelen om aan de cyclus van armoede te ontsnappen. Footprint Café, in 2016 opgericht door de Britse Georgina Hemmingway, is een van de grootste succesverhalen.

Op de begane grond van het pand is een gastvrij café gevestigd dat een aantal van de lekkerste Khmer-gerechten in de stad serveert, een bewijs van toewijding om de meest ethische lokale producten in te kopen. Verder houdt Footprint Café zich aan het “3P-model” (people, planet, profit). Maar dit is slechts een deel van het bedrijf, want op de eerste verdieping zit een hippe flexwerkplek waarvan de helft gratis of met grote korting wordt aangeboden aan Cambodiaanse start-ups die willen groeien.

Naast het bieden van een platform aan lokale ondernemers om hun carrièredoelen te realiseren, stopt de werkplek, net als het café, al zijn geld terug in het gemeenschap in de vorm van subsidies voor lokale educatie- of ondernemersprojecten, zoals een literair programma voor kwetsbare meisjes van kinderbeschermingsorganisatie Free to Shine. De ruimte wordt ook gebruikt als gemeenschapscentrum waar regelmatig lezingen en evenementen gehouden worden, met een gul piekuur voor leden. Choul mouy (proost)!

Openingsbeeld: Footprint Café