Lockdowns en reisbeperkingen door corona: dit zijn de regels per land

Redactie Lonely Planet

Tijdens de strijd tegen het coronavirus hebben veel landen beperkingen ingevoerd of gaan helemaal op slot. De situatie verandert snel en het wordt altijd aangeraden om de meest up-to-date informatie van de overheid te controleren, maar hier is een lijst van hoe landen omgaan met de uitbraak.

Afrika

Kenia

Op zondag 15 maart kondigde Kenia de weigering van toegang aan niet-staatsburgers of permanente inwoners aan. Iedereen die de afgelopen 14 dagen het land binnenkomt, moet zichzelf isoleren. Scholen en universiteiten in het hele land zijn gesloten. Kijk hier voor meer informatie.

Marokko

Met ingang van 15 maart zijn alle vluchten naar Algerije, België, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal en Spanje opgeschort, evenals passagiersveerdiensten. Marokko sloot ook de landgrenzen met Ceuta en Melilla. Passagiers moeten bij aankomst een gezondheidsvragenlijst invullen en worden gescreend. Kijk hier voor meer informatie.

Zuid-Afrika

Op zondag 15 maart riep Zuid-Afrika de noodtoestand uit en kondigde aan dat het land de grenzen sluit voor alle buitenlandse bezoekers uit risicolanden, waaronder Italië, Spanje, de VK, Duitsland, Frankrijk, Iran, China en de VS. Zuid-Afrikaanse burgers die uit deze landen terugkeren moeten 14 dagen lang zichzelf isoleren. Kijk hier voor meer informatie. 

Amerika

Argentinië

Argentinië heeft alle vluchten uit de VS, Europa, China, Iran, Japan en Zuid-Korea opgeschort. Kijk hier voor meer informatie.

Canada

Maandag 16 maart heeft de Canadese premier Justin Trudeau aangekondigd dat het de grenzen sluit voor niet-staatsburgers en niet-inwoners. Amerikaanse burgers zijn vrijgesteld. Elke bezoeker die met griepachtige symptomen in Canada aankomt, moet een grenswacht waarschuwen. Kijk hier voor meer informatie.

Colombia

Colombia verbiedt de toegang van buitenlandse bezoekers die vanuit Europa en Azië reizen vanaf maandag 16 maart. Colombiaanse burgers en inwoners die terugkeren uit Europa en Azië moeten zich gedurende twee weken isoleren. Bezoekers uit Noord- en Zuid-Amerika kunnen nog steeds binnen, maar zijn onderworpen aan verplichte gezondheidscontroles. Kijk hier voor meer informatie.

Ecuador

Op zaterdag 14 maart kondigde Ecuador aan dat het de grenzen zal sluiten voor alle buitenlandse bezoekers. Ecuadoriaanse staatsburgers en permanente inwoners werd aangeraden vóór maandag naar het land terug te keren. Daarna gelden beperkingen. Kijk hier voor meer informatie.

El Salvador

El Salvador heeft op zondag 15 maart de noodtoestand uitgeroepen, hoewel er momenteel geen bevestigde gevallen zijn. Er zijn beperkingen bij het binnenkomen en verlaten van het land, evenals beperkingen op openbare bijeenkomsten. Kijk hier voor meer informatie.

Guatemala

Op vrijdag 12 maart kondigde Guatemala een verbod aan voor burgers uit Europa, Iran, China, Zuid- en Noord-Korea om het land binnen te komen. Zaterdag werd dat verbod uitgebreid tot de VS en Canada. Kijk hier voor meer informatie.

Peru

Peru schorst alle vluchten vanuit Europa en Azië. Kijk hier voor meer informatie.

Suriname 

De Surinaamse regering heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag het luchtruim boven Suriname voor een periode van 30 dagen gesloten. Het vliegveld van de hoofdstad Paramaribo is alleen nog geopend voor urgente en medisch gerelateerde vluchten en voor vrachtvervoer. Kijk hier voor meer informatie. 

Uruguay

Vanaf 13 maart heeft Uruguay geëist dat alle passagiers die aankomen uit China, Zuid-Korea, Japan, Singapore, Iran, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland 14 dagen verplicht in zelfquarantaine te moeten. Kijk hier voor meer informatie.

Verenigde Staten van Amerika

Woensdagavond 11 maart heeft president Donald Trump een reisverbod afgekondigd voor het grootste deel van Europa - met uitzondering van Ierland en Groot-Brittannië. Zaterdag werd dat verbod uitgebreid tot Ierland en Groot-Brittannië. Bars, nachtclubs en bioscopen in Californië, Ohio, Illinois, Massachusetts en Washington zijn gesloten, restaurants zijn beperkt zijn tot afhaalservice. New York City heeft soortgelijke maatregelen ingevoerd en openbare scholen gesloten. Maandag vroeg Donald Trump de Amerikanen om sociale bijeenkomsten van meer dan tien mensen te vermijden en niet-essentiële reizen te beperken. Kijk hier voor meer informatie.

Azië

China

China heeft strikte inperkingsmaatregelen ingevoerd, waardoor het aantal nieuwe COVID-19-gevallen is vertraagd. Onder deze maatregelen hoort de afscherming van bijna 60 miljoen mensen in de provincie Hubei (de bron van de uitbraak) en verplichte quarantainevoorschriften. In Beijing worden alle internationale bezoekers onderworpen aan een 14-daagse quarantaine. Landelijk moeten passagiers die aankomen uit Iran, Italië, Japan of Korea en naar Peking, Guangzhou of Shanghai reizen, een 14-daagse quarantaine ondergaan. Kijk hier voor meer informatie.

India

Op maandag 16 maart kondigde India aan dat het alle reizen van en naar de EU, het VK en Turkije zou verbieden. Ook is er een verplichte 14-daagse quarantaine voor passagiers die komen uit of reizen via de VAE, Qatar, Oman, Koeweit, China en Zuid-Korea. Met ingang van 13 maart heeft de Indiase regering de meeste reis- en toeristenvisa opgeschort tot 15 april, met uitzondering van diplomatieke, officiële, VN / internationale organisaties, werkgelegenheids- en projectvisa. Kijk hier voor meer informatie.

Japan

Japan heeft de toegang verboden aan passagiers die de afgelopen 14 dagen in de getroffen regio's van China, Zuid-Korea of ​​Italië zijn geweest. Japanse onderdanen en hun naaste families zijn vrijgesteld. Belangrijke attracties zoals Tokyo Disney Resort zijn al een aantal weken gesloten, het land wordt gedeeltelijk stilgelegd. Kijk hier voor meer informatie.

Singapore

Bezoekers van Singapore die de afgelopen 14 dagen naar en door China, Iran, Italië, Zuid-Korea, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zijn gereisd, mogen Singapore niet binnenkomen of doorreizen. Grote bijeenkomsten zijn verboden, maar scholen en werkplekken blijven open. Kijk hier voor meer informatie.

Zuid-Korea

Bezoekers die de afgelopen 14 dagen in de provincie Hubei in China zijn geweest en burgers uit die regio mogen Zuid-Korea niet binnenkomen. Kijk hier voor meer informatie.

Thailand

Eerder deze week zei Thailand dat het zijn visumvrijstellingsbeleid voor reizigers uit Hong Kong, Zuid-Korea en Italië zou opschorten, en dat het visum bij aankomst zou worden stopgezet voor 18 landen: Bulgarije, Bhutan, Cyprus, Ethiopië, Fiji, Georgië, India, Kazachstan, Malta, Mexico, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea, Roemenië, Rusland, Saoedi-Arabië, Oezbekistan, Vanuatu en China. De regering heeft de opschorting echter onderbroken en het ministerie van Consulaire Zaken laat weten dat er op 17 maart een update over de kwestie zal worden verstrekt. Kijk hier voor meer informatie.

Vietnam

Vanaf 15 maart verbiedt Vietnam de toegang voor internationale bezoekers als ze de afgelopen 14 dagen in het VK of het Schengengebied zijn geweest. Het verbod blijft 30 dagen bestaan. Ondertussen zijn toeristische attracties zoals Ha Long Bay, Bai Tu Long Bay en Yen Tu Complex tot 26 maart gesloten voor bezoekers en worden bezoekers ook verbannen van het toeristenbestemming Ly Son-eiland in de provincie Quang Ngai, evenals de Cham-eilanden . Toeristische activiteiten in Hanoi, Hoi An en de provincie Quang Ninh worden ook opgeschort. De regering heeft het visumvrijstellingsprogramma voor Denemarken, Noorwegen, Finland, Zweden, het VK, Duitsland, Frankrijk en Spanje tot nader order onderbroken. Kijk hier voor meer informatie.

Australië en Nieuw-Zeeland

Australië

Australië heeft een inreisverbod opgelegd aan iedereen die sinds 1 februari door het vasteland van China heeft gereisd of deze heeft bezocht, Iran sinds 1 maart, Zuid-Korea sinds 5 maart en Italië sinds 11 maart. Australische staatsburgers, vliegtuigbemanningen en hun naaste familieleden zijn vrijgesteld, evenals Nieuw-Zeelandse staatsburgers die in Australië wonen, hoewel ze zich bij aankomst 14 dagen lang thuis moeten isoleren. Zondag heeft de regering deze maatregelen verlengd door een 14-daagse zelfisolatie op te leggen voor iedereen die in het land aankomt. Kijk hier voor meer informatie.

Nieuw-Zeeland

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Arden, kondigde zaterdag aan dat "Nieuw-Zeeland de breedste en strengste grensbeperkingen zal hebben van iedereen ter wereld." Alle internationale passagiers, inclusief terugkerende burgers, moeten 14 dagen lang zichzelf isoleren; cruiseschepen mogen pas in de havens van Nieuw-Zeeland aanmeren vanaf ten minste 30 juni en bewoners is geadviseerd om voorlopig alle niet-essentiële reizen te vermijden. Kijk hier voor meer informatie.

Caraïben

ABC-eilanden

Aruba, Bonaire en Curaçao hebben vluchten uit onder meer Europa voor de rest van maart geschrapt. Kijk hier voor meer informatie.

Britse Maagdeneilanden

Op 14 maart kondigde de regering van de Maagdeneilanden een verbod van 30 dagen aan op de toegang tot cruiseschepen die de Britse Maagdeneilanden aandoen. Ook massabijeenkomsten en festivals zijn uitgesteld of geannuleerd. Kijk hier voor meer informatie.

Jamaica

Op zondag 15 maart riep Jamaica de noodtoestand uit. Alle openbare evenementen zijn tot nader order uitgesteld voor de maand maart. Jamaica heeft ook toegang van bezoekers uit het VK verboden, behalve voor Jamaicaanse burgers en hun naaste familie, en inwoners van Jamaica die vanuit het VK reizen. Kijk hier voor meer informatie.

Europa

België

Alle scholen en universiteiten zijn gesloten van maandag 16 maart tot en met 3 april. Alle recreatie- en sportevenementen zijn afgelast of uitgesteld. Cafés, pubs en restaurants zijn gesloten en winkels in wordt geadviseerd om te sluiten in het weekend. Apotheken en supermarkten blijven open. Kijk hier voor meer informatie.

Denemarken

Denemarken heeft aangekondigd dat het zijn grenzen sluit voor alle internationale bezoekers van zaterdag 14 maart tot 13 april, alleen terugkerende Deense burgers en gedocumenteerde inwoners zullen het land worden toegelaten. Ook scholen en universiteiten zijn geschorst. Kijk hier voor meer informatie.

Frankrijk

Frankrijk heeft maandagavond 16 maart een lockdown opgelegd die 15 dagen gaat duren. Burgers kunnen hun huis alleen verlaten om naar de supermarkt, apotheek of werk te gaan. President Emmanuel Macron zei dat de grenzen vanaf dinsdag gesloten zijn, maar Franse burgers en inwoners mogen naar huis terugkeren. Kijk hier voor meer informatie.

Duitsland

Vanaf maandag 16 maart zijn scholen en universiteiten tot 20 april gesloten in de deelstaten Beieren, Berlijn, Saarland en Nedersaksen. Landelijk heeft de regering opgeroepen tot het verbieden van evenementen met meer dan 1000 mensen, terwijl de Duitse bondskanselier Angela Merkel ook heeft opgeroepen tot een verbod op bijeenkomsten met meer dan 100 mensen. Vanaf maandag sloot ook Duitsland tijdelijk de grenzen met Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Luxemburg. Kijk hier voor meer informatie.

Hongarije

Passagiers die aankomen uit China, Italië, Iran, Israël of Zuid-Korea moeten 14 dagen zelf in quarantaine gaan. Culturele en sportieve activiteiten zijn verboden; restaurants en bars zijn gesloten; winkels zijn waarschijnlijk op beperkte tijden open; gezondheidsonderzoeken zijn bij aankomst waarschijnlijk. Kijk hier voor meer informatie.

Italië

Italië heeft landelijke quarantainemaatregelen ingevoerd die van kracht zijn tot 3 april 2020. Het land is gesloten en alle winkels, behalve supermarkten en apotheken, zijn gesloten. Burgers kunnen hun huis alleen verlaten met een formulier waarop staat dat ze een gerechtvaardigde reden daarvoor hebben, zoals het kopen van voedsel, medische benodigdheden of het helpen van mensen in nood. Het formulier is hier toegankelijk. Kijk hier voor meer informatie.

Ierland

Op donderdag 12 maart is Ierland gedeeltelijke op slot gegaan, waarbij scholen, universiteiten en culturele instellingen tot 29 maart gesloten zijn. Binnenbijeenkomsten van meer dan 100 mensen en buitenbijeenkomsten van meer dan 500 mensen zijn gedurende deze tijd verboden en het jaarlijkse St Patrick's Day-festival is geannuleerd. Op zondag heeft de regering alle pubs en bars verzocht om te sluiten, inclusief hotelbars. Op maandag adviseerde de regering alle Ierse burgers en inwoners om niet-essentiële reizen (met uitzondering van reizen naar Noord-Ierland) te vermijden. Kijk hier voor meer informatie.

Noorwegen

Internationale reizigers die aankomen in Noorwegen van buiten de Scandinavische landen (Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden, plus Groenland, de Faeröer en de Åland-eilanden) zijn onderworpen aan 14 dagen zelfisolatie. Kijk hier voor meer informatie.

Oostenrijk

Oostenrijkers worden gevraagd zichzelf te isoleren, aangezien er op zondag 15 maart grote bewegingsvrijheidsbeperkingen zijn opgelegd. Alle niet-essentiële winkels zijn vanaf maandag gesloten en restaurants vanaf dinsdag. Mensen krijgen het advies om alleen hun huis te verlaten als dat nodig is en bijeenkomsten van meer dan vijf personen zijn verboden. De overheid heeft de toegang verboden voor mensen die vanuit het VK, Nederland, Rusland en Oekraïne reizen zonder medische verklaring. Alle trein- en vluchtverbindingen van Italië, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje en Frankrijk naar Oostenrijk zijn ook opgeschort. Kijk hier voor meer informatie.

Polen

Polen verbiedt sinds zondag 15 maart alle buitenlandse bezoekers om het land binnen te komen en legt een 14-daagse quarantaine op voor terugkerende burgers. Kijk hier voor meer informatie.

Slowakije

Slowakije stopt alle internationale reizen van en naar het land en voert grenscontroles in. Scholen, recreatiecentra en enkele culturele attracties zijn gesloten. Kijk hier voor meer informatie.

Slovenië

Op zondag 15 maart om middernacht moesten alle winkels sluiten, behalve supermarkten, kiosken, benzinestations, apotheken, banken en landbouwwinkels. Ook scholen zijn gesloten en het openbaar vervoer is stopgezet. Er zijn speciale reisadviezen voor Italië, Servië, Spanje, Iran, Zuid-Korea, de VS en China. Kijk hier voor meer informatie.

Spanje

Spanje is na Italië het op een na hardst getroffen land van Europa. Om de verspreiding van infecties tegen te gaan, kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez zaterdag een gedeeltelijke afsluiting van 15 dagen aan. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten en burgers kunnen hun huis alleen verlaten als dat nodig is, zoals bij het kopen van voedsel, naar het werk gaan, het zoeken naar gezondheidszorg en het helpen van mensen in nood. Burgers kunnen een boete krijgen als ze zonder gerechtvaardigde redenen buiten worden gevonden. Scholen, restaurants, uitgaansgelegenheden en bars zijn gesloten. Kijk hier voor meer informatie.

Tsjechië

Op donderdag 12 maart heeft Tsjechië de noodtoestand van 30 dagen afgekondigd. Scholen, universiteiten en culturele instellingen zijn gesloten; bijeenkomsten van meer dan 30 personen zijn verboden en restaurants en pubs moeten sluiten tussen 20.00 uur en 06.00 uur. Zaterdagochtend verlengde het de maatregelen om alle detailhandelsbedrijven, inclusief winkelcentra, nog ten minste tien dagen te sluiten en kondigde het de sluiting van de grenzen voor buitenlandse bezoekers aan. Kijk hier voor meer informatie.

Zwitserland

Zwitserland heeft scholen gesloten, openbare bijeenkomsten van meer dan 100 personen verboden en de toegang tot restaurants, bars en clubs beperkt tot maximaal 50 personen. Talrijke skigebieden zijn ook tijdelijk gesloten. Aan de grenzen zijn aanvullende screeningprocedures geïmplementeerd en een aantal grenzen tussen Italië en Zwitserland zijn gesloten. Kijk hier voor meer informatie.

Midden-Oosten

Egypte

Vanaf donderdag 18 maart schort Egypte alle inkomende en uitgaande vluchten gedurende twee weken op. Kijk hier voor meer informatie.

Israël

Israël verbood aanvankelijk burgers of bezoekers van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Andorra en San Marino, tenzij ze het bewijs hadden dat ze 14 dagen een plaats zouden hebben om zichzelf te isoleren. Op 9 maart werd dat uitgebreid tot een 14-daagse quarantaine voor alle bezoekers en terugkerende burgers. Het land is ook gedeeltelijke gesloten. Kijk hier voor meer informatie.

Openingsbeeld: Alecamera90 / iStock