Literaire avonturen: Het spoor op met Inspector Poirot

Redactie Lonely Planet
Literaire avonturen: Het spoor op met Inspector Poirot

Je kunt natuurlijk lekker op het strand een klassieker lezen, maar je kunt de reis uit het verhaal ook gebruiken als inspiratie voor je volgende avontuur. Deze keer: Murder on the Orient Express.

Er zijn veel leuke kanten aan lange treinreizen: het kalmerende geschommel van de wagons, het avontuur van rijden door onbekende landschappen, de gil van iemand die vermoord wordt in een ingewikkelde samenzwering… Een van de beroemdste werken van Agatha Christie, Moord in de Oriënt-Expres, toonde de glamour van het Europese treinreizen aan het grote publiek, dat massaal gegrepen werd door de jacht van Hercule Poirot op een moordenaar in de trein. De oorspronkelijke Orient Express is er niet meer, maar je kunt het grootste deel van reis nabootsten met een netwerk van nachttreinen en lange-afstandstreinen.

Begin in Istanboel in hotel Pera Palace (waar Christie een groot deel van het boek schreef) en neem de nachttrein naar Sofia. Werp een blik op de uivormige kerkkoepels aldaar en pak de ochtendtrein naar Belgrado. Vanaf daar kun je door naar Wenen en vervolgens een rit maken naar Parijs met een ontbijtpauze in Zürich. Het is misschien wat meer gedoe, maar de reis kost maar een fractie van wat Poirot betaalde – en is wellicht ook minder gevaarlijk.

De proloog: De trein naar Sofia vertrekt elke avond vanaf station Halkali in Istanboel, dat vanuit het centrum bereikbaar is met de bus of taxi. Voor informatie over de route zie seat61.com.

Openingsbeeld: Nikada / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram