Liefdestradies in de wereld

Redactie Lonely Planet

Het is weer Valentijnsdag, de dag van de liefde! In Nederland sturen we een anonieme kaart, of kopen we een leuk cadeau voor onze vriend of vriendin. Maar elkaar de liefde verklaren kan natuurlijk het hele jaar door. Ontdek de verschillende liefdestradities van over de hele wereld!

Van tragische mythe tot huwelijksfestival

Met het mysterieuze en romantische Atlasgebergte op de achtergrond, wordt er in Marokko jaarlijks een liefdeslegende gevierd. De legende gaat over twee geliefden die door het lot uit elkaar worden gehouden en elkaar niet mochten zien. In een Romeo and Juliet-waardige twist verdronk het stel in hun eigen tranen, wat de families dwong om hun strijdbijl te begraven en een feest te organiseren dat nu bekend is als het Imilchi Huwelijksfestival. Elk jaar voeren feesten, flirten en frivoliteit de boventoon tijdens dit festival waar lokale bewoners op zoek gaan naar een toekomstige partner.

Een snoepje voor een kus

In de eerste week van juli wordt er in Argentinië de “Sweetness Week” gevierd: mensen geven elkaar snoepgoed in ruil voor een kus, zowel vrienden als stellen doen mee.

Sing-sing in Papoea-Nieuw-Guinea | Foto: rand22 / iStock

Sing-sing in Papoea-Nieuw-Guinea

Diep in de jungles van Papoea-Nieuw-Guinea vind je een prachtig spektakel van kleur, kakofonie en hofmakerij, een sing-sing. De mannen van verschillende stammen versieren hun lichaam met verf en hun kostuums met kleurrijke veren, in de hoop een geliefde aan de haak te slaan. Hun ritueel toont gelijkenissen met het paringsritueel van mannelijke paradijsvogels, met hun caleidoscopische show van genegenheid. 

Varkentjes

In Duitsland vieren ze Valentijnsdag eigenlijk net als wij, maar staan er op de kaarten en snoepjes vaak varkentjes afgebeeld. Deze symboliseren geluk en lust.

Liefdeslepels in Wales

Deze aandoenlijke traditie uit Wales geeft nieuwe betekenis aan het woord spooning. Een hoopvolle man geeft zijn geliefde een minutieus bewerkte houten lepel, ten teken dat hij altijd voor haar zal zorgen. Als het gevoel niet wederzijds is wordt de lepel teruggegeven (ongemakkelijk!), maar als het “spoonen” wel succesvol is, draagt de geliefde hem enkele dagen om de nek.

Witte Dag in Japan

Op Valentijnsdag is het in Japan gebruikelijk dat vrouwen chocolade voor mannen kopen. Maar dames, niet gevreesd, een maand later is het Witte Dag. Op deze dag halen de mannen iets voor de vrouwen- indien het gevoel wederzijds is. De mannen worden bovendien geacht twee keer zoveel uit te geven.

Openingsbeeld: sean_warren / iStock