Levensles op het Schotse eiland Lewis and Harris

Redactie Lonely Planet

We hebben allemaal weleens opvallende ervaringen gehad op reis – plekken of gebeurtenissen die ons een ander perspectief op de wereld gaven. Hannah Summers vond haar levensles op het eiland Lewis and Harris.

We hadden geen bestemming in gedachten, maar dat was juist het mooie. Mijn vriend en ik verruilden ons comfortabele bed voor een VW busje, waar we zo veel mogelijk spullen – kussens, winterjassen en theezakjes – in probeerden te proppen. We namen het eerste het beste smalle landweggetje (het maakte niet uit waarheen), zetten de muziek wat luider en reden langs gouden heides. We stopten alleen om slome schapen van de weg af te laten scharrelen of om een foto te maken van vogelverschrikkers in veiligheidshesjes. Toen reden we door een bocht en zagen we het: een duizelingwekkend stuk crèmekleurig zand, geflankeerd door staalgrijze rotsen waartussen fluoriserend groene golven aanspoelden op het ruige en afgelegen eiland Lewis en Harris in de Buiten-Hebriden. We trapten op de rem, trokken onze schoenen uit en renden het ijskoude water in. Onze voetstappen in het zand waren de enige, onze voeten de eerste die het water van de Atlantische Oceaan aanraakten. We wilden het strand niet achterlaten, dus bleven we maar.

We parkeerden op een stukje gras en dronken blikjes bier totdat de helderblauwe lucht roze en uiteindelijk diepzwart vol sterren kleurde. Geen licht, geen verkeer, geen bereik, geen zorgen, geen gedoe, geen stress. En, verfrissend genoeg, geen mensen. Die nacht werden we in slaap gewiegd door het geluid van de wind en de golven. En de volgende ochtend? Een kopje thee met onvergetelijk uitzicht. 

De levensles

Zo blijkt maar weer dat een paar van de beste stranden gewoon in het Verenigd Koninkrijk te vinden zijn. Elke dag verlang ik naar de eenvoud, vrijheid en flexibiliteit van het wonen in een busje en de 24 uur die we geparkeerd stonden langs dat afgelegen strandje bij het dorpje Bhaltos. 

Openingsbeeld: Drimafilm / Shutterstock