Lekker recept voor blini's uit Rusland

Redactie Lonely Planet

Een blini is een gloeiend heet en flinterdun flensje dat met van alles en nog wat kan worden gevuld, van kersen met room tot zalm en kaviaar. Met een blini belandt je in één klap midden in het Russische straatleven. 

Benodigdheden 

 • 140 g boekweitmeel 
 • 140 g bloem
 • 1/3 tl bakpoeder
 • 1/3 tl gedroogde gist 
 • 180 ml melk 
 • 1 ei, gesplitst 125 g boter 

Bereidingswijze

 1. Zeef het boekweitmeel, de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. 
 2. Roer de gist door de melk en klop de eidooier erdoor.
 3. Voeg het gistmengsel aan de bloem toe en klop het geheel tot een glad beslag. 
 4. Klop het eiwit tot stijve pieken en meng het daarna voorzichtig door het beslag. 
 5. Verhit de boter in een koekenpan en voeg eetlepels van het beslag toe tot de bodem met een dunne laag is bedekt. bak de blini tot de bovenkant belletjes vertoont, draai hem om en bak de andere kant. 
 6. Serveer de blini’s met een vulling naar keus, bijvoorbeeld zalm en roomkaas of kersen en room. 

Herkomst 

De ronde, goudgele en warme blini symboliseerde in de heidense Slavische cultuur de terugkeer van de zon na de ontberingen van de winter. Na het ontstaan van de orthodoxe kerk verdween die symboliek, maar werd de blini evenwel een belangrijk onderdeel van Maslenitsa, de russische heilige week. De moderne blini lijkt nog steeds op zijn heidense voorganger; hieruit blijkt de status die hij heeft in de russische samenleving, om nog maar te zwijgen van zijn verleidelijke smaak. 

Proefnotities

Als je midden in de Russische winter een blini-winkel binnenstapt, voelt dat als de stevige omhelzing van een oude vriend. De klanten bij de toonbank nemen de tijd om een vulling uit te kiezen, waarna de blini op bestelling wordt gebakken. het hete flinterdunne flensje is tot een driehoekje gevouwen en al bij die eerste verrukkelijke hap loopt de vulling over je vingers. Dit is zonder meer comfort food, maar het bijzonderst is het sociale aspect van het hele ritueel. mensen uit alle lagen van de bevolking wippen hier binnen om van deze eeuwenoude traktatie te genieten.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen. 

Openingsbeeld: Tatyana Berkovich / iStock