Koop chocolade sprinkhanen in een snoepautomaat in Japan

Redactie Lonely Planet
Koop chocolade sprinkhanen in een snoepautomaat in Japan

Een snoepautomaat in zuid Japan verkoopt insecten als tussendoortjes. Japan News meldt dat de automaat in Kumamoto goed verkoopt. Je kunt kiezen uit acht beestachtige tussendoortjes, waaronder met chocolade bedekte sprinkhanen en krekel proteïnerepen. De prijzen variëren van ¥600 tot ¥1000, omgerekend zo’n €4,70 tot €7,80.

‘Het was krokant en smaakte goed, tot mijn verbazing’, zo verteld een klant aan Japan News. ‘Ik kon merken dat ik de vleugels en poten aan het eten was.’ De - zelfs in Japan - ongebruikelijke automaat is neergezet door Toshiyuki Tomodo, die het idee kreeg van een vriend die in Thailand werkte en als souvenir een portie gedroogde sprinkhanen opstuurde. Toshiyuki hoopt dat de bijzondere automaat zijn ballonnenwinkel even verderop op de kaart kan zetten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Grilo Protein® (@griloprotein) op

De automaat in Kumamoto is niet de eerste snoepautomaat dat insecten aanbiedt. Het Houston Museum of Natural Science verkoopt chips gemaakt van gemalen krekelmeel en met snoep omhulde insecten met als doel het informeren van bezoekers over de consumptie van insecten. 

Het eten van insecten is in veel (westerse) landen hartstikke taboe, waar het in andere landen juist erg populair is. Zo zijn sprinkhanen en krekels een delicatesse in Indonesië, mopane-rupsen een belangrijke voedingsbron in Zuid-Afrika en staan er bladhouwermieren in delen van Zuid-Amerika op het menu. Sommige milieuactivisten pleiten ervoor dat we wereldwijd meer insecten moeten eten omdat het een duurzaam alternatief voor andere bronnen van eiwitten (vlees) is. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Eat Crawlers (@eatcrawlers) op

Er komt wereldwijd overigens sowieso steeds meer aandacht voor het eten van insecten, niet alleen als grensverleggende activiteit op vakantie. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Eat Crawlers verkoopt zelfs met chocolade omhulde tarantula's! Verbazend genoeg verkopen de mega chocoladespinnen volgens het bedrijf zelf bijzonder goed en moet je er bij elke nieuwe voorraad razendsnel bij zijn. 

De snoep-, of eigenlijk insectenautomaat, verkocht 80 snacks in de eerste week, wat goed is voor zo’n ¥80,000 (ongeveer €620,-). Ben je hongerig geworden van dit artikel? Dan kun je de automaat vinden in Kumamoto, dat naast deze bijzondere automaat vooral bekend is om het 17e-eeuwse kasteel dat er te vinden is. De stad ligt op Kyūshū, het meest zuidelijke eiland van Japan waar tal van vulkanische bergen en subtropische kustlijnen te vinden zijn.

Voor meer 'culinaire' inspiratie lees je hier verder. (Wees gerust, alles in dit artikel wordt zonder spinnen, sprinkhanen of krekels bereid.)

Openingsbeeld: Kuldunova_Anna / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram