KLM en TU Delft onthullen nieuw vliegtuig met V-vorm

Redactie Lonely Planet
KLM en TU Delft onthullen nieuw vliegtuig met V-vorm

KLM heeft details bekendgemaakt van een innovatief vluchtconcept dat bekend staat als de “Flying-V”, een v-vormig vliegtuig waarbij passagiers in de vleugels zitten.

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) ontwikkelen een nieuw V-vormig vliegtuig dat minder CO2 moet uitstoten dan een regulier passagiersvliegtuig. Het vliegtuig is nauwelijks met huidige modellen te vergelijken, vanwege het uitzonderlijke ontwerp. Qua formaat ligt het echter dicht bij de Airbus A350 en past ook in dezelfde hangar. Het is niet zo lang als de A350 en gebruikt 20% minder brandstof dan conventionele vliegtuigen dankzij het aerodynamische en lichtere ontwerp. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door TU Delft (@tudelft) op

Het vliegtuig is vernoemd naar de Gibson Flying-V elektrische gitaar, gebruikt door muziekanten als Jimi Hendrix en Keith Richards. Het ontwerp plaatst de passagierscabine, het laadruim en de brandstoftanks in de vleugels, waardoor een ongewone V-vorm ontstaat. Het Flying-V project wordt gefinancierd door de KLM en naar verwachting zal een schaalmodel in oktober op Schiphol de lucht in gaan. Het echte model laat echter nog wel zo’n 20 tot 30 jaar op zich wachten.

Openingsbeeld: KLM / TU Delft


Volg Lonely Planet op Instagram