Kerstdesserts rond de wereld

Redactie Lonely Planet

It's the most wonderful time of the year! Het is bijna kerst, dus calorieën tellen niet meer, want wie kan al die heerlijke kerstkransjes en kerstbroden weerstaan? Het is het seizoen om te vieren, dus laat je dieet achterwege en geniet van alle zoetigheden die je te wachten staan.

Wij eten ons rond aan kerststol en oliebollen, maar er zijn nog veel meer kerstlekkernijen. Wij zetten een aantal heerlijke kerstdesserts op rij voor als je eens wat afwisseling zoekt. 

Bibinka. Foto: Richard Ernest Yap/iStock

Bibinka, de Filippijnen

Op de Filippijnen wordt traditioneel een zoete rijstcake gegeten. Het zoete dessert wordt in een bananenblad gegoten dat op een terracotta schoteltje in een oven wordt afgebakken. De plakkerige cakejes werden in de pre-koloniale tijd aan goden geofferd of gebakken om gasten te verwelkomen. Tegenwoordig is het nog steeds een specialiteit voor veel Filipino's.

Buñuelos. Foto: carlosrojas20/iStock

Buñuelos, Mexico

Deze krokante gefrituurde balletjes zijn een populaire snack in Mexico tijdens de feestdagen, een overblijfsel van de Spaanse kolonisatie. De balletjes bestaan uit gefrituurd deeg en worden dan besprenkeld met suiker of gedrenkt in siroop van rietsuiker. Ze zijn een beetje vergelijkbaar met onze oliebollen, maar dan kleiner. De smaak kan verschillen per regio: ze worden ook wel gemaakt met zoete aardappel, pompoen of amandel. In Colombia wordt iets vergelijkbaars gegeten met hartige ingrediënten als kaas.

Achappam. Foto: Muralinath/iStock

Achappam, India

Achappam, achu murukku of rose cookies worden veel gegeten in India. Ze stammen af van de Portugese rose de coque, maar eigenlijk zijn het geen koekjes: achappam bestaat uit gefrituurd deeg, op smaak gebracht met kardemom en vanille. Het roosdessin wordt gemaakt door het deeg in een gietijzeren mal te gieten en te frituren. 

Lees ook: Verschillende kersttradities over de hele wereld

Kerststol. Foto: yevtony/iStock

Kerststol, Duitsland

Hoewel wij jaarlijks ons gewicht aan stol naar binnen werken, komt dit kerstdessert eigenlijk uit Duitsland. In de middeleeuwen werden stollen nog gemaakt van haver, bloem en water, wat resulteerde in keiharde broden. Toen de paus zijn goedkeuring gaf aan bakkers om rijke ingrediënten als boter, marsepein en suiker te gebruiken – voedsel dat verboden was tijdens de advent – gingen bakkers los. De traditie is overgewaaid naar Nederland toen naar verluidt een Duitse bakker kerststollen begon te bakken in Amsterdam, die zo populair werden dat het nog steeds traditie is.

Beigli. Foto: grafvision/iStock

Beigli, Hongarije

In Hongarije eet men met kerst steevast beigli, een opgerolde cake met een swirl van maanzaad of walnoten. Dit Duits-Jiddische woord betekent "buigen" en stamt af van een traditie waarin maanzaad en walnoten een betekenis hadden. Walnoot biedt bescherming tegen spreuken en vloeken; maanzaad brengt voorspoed. Van oorsprong werden beigli vooral thuis gebakken, maar tegenwoordig kun je het kerstdessert ook bij bakkerijen en patisseries kopen. 

Openingsbeeld: Olena Trunina/iStock