Is er een gezondheidspaspoort nodig om te kunnen reizen?

Redactie Lonely Planet
Is er een gezondheidspaspoort nodig om te kunnen reizen?

Sommige regeringen denken na over de mogelijkheid om mensen een gezondheidspaspoort te geven zodat ze weer kunnen reizen.

Autoriteiten in Griekenland zeggen dat ze de landsgrenzen kunnen openen voor toeristen die met een gezondheidspaspoort arriveren: elektronische documenten die de gezondheidstoestand van een persoon verzekeren en bevestigen dat ze negatief zijn getest op COVID-19. Reizigers zouden het document op hun smartphone kunnen laten zien voordat ze aan boord van hun vlucht gaan en vervolgens hun temperatuur laten controleren zodra ze zijn geland. Populaire toeristische bestemmingen zoals Sardinië, Capri en Ischia in Italië en de Balearen in Spanje overwegen soortgelijke maatregelen.

Regeringen in Duitsland, Frankrijk en het VK zetten de besprekingen met onderzoekers en technologiebedrijven voort over de mogelijkheid om deze gezondheids- of immuniteitspaspoorten te ontwikkelen, zodat mensen zich vrij door hun land kunnen bewegen. Vergelijkbaar met het kleurgecodeerde QR-gezondheidssysteem in China dat controleert of een persoon een besmettingsrisico vormt, zouden de paspoorten gegevens gebruiken van antilichaamtests die specifiek zijn voor COVID-19 om te onderscheiden of mensen momenteel het virus hebben of niet. Maar er zijn zorgen over de efficiëntie van deze documenten als ze worden ingevoerd.

Dat komt omdat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gezegd dat er momenteel geen bewijs is dat mensen die antilichamen ontwikkelen na herstel van COVID-19 immuun zijn voor een tweede besmetting. In een rapport dat op 24 april werd gepubliceerd, merkte de WHO op: ‘Op dit moment tijdens de pandemie is er niet genoeg bewijs over de effectiviteit van immuniteit door antilichamen om de juistheid van een “immuniteitspaspoort” of “risicovrij certificaat” te garanderen.  Mensen die aannemen dat ze immuun zijn voor een tweede infectie omdat ze een positief testresultaat hebben ontvangen, negeren mogelijk gezondheidsadviezen.’

Voorlopig is meer onderzoek nodig voordat gezondheidspaspoorten levensvatbaar zijn. Maar het is waarschijnlijk dat testen de norm zou kunnen worden tijdens het vliegen. In april was Emirates de eerste luchtvaartmaatschappij die snelle tests ter plaatse uitvoerde. In samenwerking met de Dubai Health Authority testte de maatschappij passagiers die vanuit Dubai op weg waren naar Tunesië op COVID-19 voordat ze aan boord gingen, met bloedtesten die binnen 10 minuten resultaten opleverden.

Openingsbeeld: ronstik / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram