Inspiratie voor je volgende reis halen uit een wc-borstel van IKEA? Visit Sweden hoopt van wel.

Redactie Lonely Planet

Google even op “Järvfjället” en je krijgt pagina’s vol met zoekresultaten van de bureaustoel van IKEA, bij “Ektorp” vind je banken van de blauw-gele meubelgigant; probeer “Bolmen” en het resultaat is een toiletborstel voor 99 cent. Scrol wat verder en je komt erachter dat al deze productnamen ook namen zijn van plaatsen in Zweden.

Een nieuwe creatieve campagne van het toerismebureau Visit Sweden probeert deze naamgenoten van deze vertrouwde producten nu op de kaart te zetten bij reizigers en ze te inspireren deze plaatsen in het Scandinavische land te gaan verkennen. 

In de campagne, genaamd “Ontdek het origineel” zet Visit Sweden 21 echte Zweedse meren, steden en dorpen in het zonnetje waaraan de IKEA-producten hun naam ontleenden. Zweden is erg trots op hoe de meubelketen de geleende namen wereldberoemd heeft gemaakt, maar het is tijd om kennis te maken met de originelen achter de productnamen en de wereld uit te nodigen om heel Zweden te ontdekken, dachten ze bij Visit Sweden. 

Meer in Småland. DutchScenery / iStock

Plaatsen in Zweden die populaire IKEA-productnamen werden

Het plannen van een bezoek aan een van deze plaatsen kan nog wel eens net zo lastig worden als het volgen van een IKEA-handleiding, aangezien het zoeken via Google vooral de producten voor in huis oplevert. Visit Sweden heeft daarom een lijst samengesteld van de 21 bestemmingen in Zweden die je hierbij kan helpen. Een greep uit de producten die je zomaar eens in huis zou kunnen hebben en de bestemmingen die erbij horen: 

Järvfjället, in het noorden van Zweden heeft weinig met een gamestoel te maken. In deze stad in Lapland is geen 5G-zendmast in zicht en dat maakt het de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Ga wandelen, zet je tent op en zorg dat je een reservebatterij voor je camera hebt.

Het belangrijkste dat Bolmen en de toiletborstel met elkaar gemeen hebben, is water, alleen is dat van het enorme meer in Småland zo schoon dat je ervan zou kunnen drinken. Het Bolmenmeer zit vol met zoetwatervissen, is omringd door strandjes en je kunt er fijn kajakken.

Vergeet geen badhanddoek mee te nemen als je de originele versie van de Himleån bezoekt: deze kreek die wordt omringd door spectaculaire natuur leent zich uitstekend voor een peddeltocht of een frisse duik. 

Openingsbeeld: tunart / iStock