In Luxemburg reist binnenkort iedereen gratis met het openbaar vervoer

Redactie Lonely Planet

Goed nieuws als je een tripje naar Luxemburg aan het plannen bent want binnenkort is dit het eerste land ter wereld waar het reizen met het openbaar vervoer (ov) je helemaal niks gaat kosten. Vanaf zomer 2019 zijn kaartjes voor de trein, tram en bus helemaal gratis dankzij een belofte van de nieuwe regeringscoalitie.

De bedoeling met het plan is om files, in het bijzonder die rondom Luxemburg stad, te verminderen. In de Luxemburgse hoofdstad wonen zo’n 110.000 mensen maar op dagelijkse basis werken er maar liefst 400.000 mensen, die stuk voor stuk naar de stad moeten reizen. Hierdoor zijn er grote verkeersverstoppingen, in 2016 stonden bestuurders gemiddeld 33 uur in de file in de stad. Dit plan moet de druk op de wegen verminderen. Een leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat het land nog aantrekkelijker wordt voor reizigers.

De historische hoofdstad van Luxemburg is een perfect romantische bestemming voor deze kerst. | Foto: Xanana / iStock

De prijzen voor het Luxemburgse openbaar vervoer waren trouwens al niet heel hoog. Voor €2 koop je er een kaartje waar je twee uur lang mee kunt reizen. Voor een euro extra reis je in de eerste klas. Ook reizen alle personen onder de twintig jaar nu al gratis met het ov.

Andere plannen van de nieuwe regering bevatten het volledig legaliseren van cannabis en de introductie van twee nieuwe feestdagen waaronder de dag van Europa op 9 mei. 

Lees hier wat je zoal in Luxemburg kunt doen, naast het genieten van de mooiste wandelroutes die het land te bieden heeft natuurlijk. 

Openingsbeeld: Rosshelen / iStock