In eigen land: BUNK Hotel Utrecht

Redactie Lonely Planet

Zin in een uitstapje dicht bij huis? Slaap dan een nachtje bij BUNK in Utrecht. Het BUNK hotel is gevestigd in een voormalige monumentale kerk aan de Catharijnekade, aan de rand van het centrum van de stad. Oude elementen van de kerk zijn goed bewaard gebleven. Zo eet en drink je onder het oude orgel uit 1813 en zijn de kerkbanken gebruikt om de muren te bedekken. Je bevindt je op slechts een paar minuten lopen vanaf het Centraal Station aan de ene en het bruisende centrum aan de andere kant. 

Bunk is gevestigd in een voormalig monumentale kerk | Foto: Michiel Ton

Wat is er zo bijzonder?

Het is lastig om BUNK in een woord te vatten. Is het een hotel, is het een hostel? Zelf omschrijven ze het waarschijnlijk nog het best: BUNK haalt de ‘s’ uit hostel. Bij het binnenlopen van de voormalige kerk is het gemeenschapsgevoel dat je uit hostels kent meteen aanwezig. In het restaurant staan grote tafels waar iedereen kan aanschuiven en er staat een grote kast vol spelletjes tegenover de goedgevulde bar. Het eten is heerlijk en de setting bijzonder: bier drinken onder een orgel, waar anders vind je dat?

Voordelig overnachten in een pod | Foto: Wouter van der Sar / Met dank aan BUNK hotels

Hoe ziet mijn kamer eruit?

De betaalbaarste overnachting is hier in een pod. Deze optie doet nog het meest denken aan een hostelsetting, maar in plaats van een stapelbed heb je hier je eigen ruimte, met een gordijn voor wat privacy. Voor duo’s is er ook een tweepersoonspod. Douchen doe je onder de luxe regendouche in de gedeelde badkamers. Mocht je toch nog wat meer ruimte nodig hebben, zijn er kamers. Klein maar fijn, met alles wat je nodig hebt op een paar vierkante meter.

Wat eet ik er?

Traditionele gerechten worden hier met een twist bereidt, en alles is ook als vega-optie verkrijgbaar. De tortilla’s met pulled jackfruit zijn een aanrader, net als de strüdel als dessert. Je eet hier aan lange tafels en als het heel gezellig wordt met de buren bestel je gewoon nog een extra BUNK biertje – of ga als je een wildere avond gepland hebt voor een BUNK Vodka Depodka of een BUNK gin.

Wat is er te doen?

Er worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd in BUNK, stuk voor stuk gratis en niet alleen voor de hotelgasten, maar ook voor de buurt. BUNK is eigenlijk een soort buurthuis 2.0. Van jazzbands en DJ’s tot rugmassages en een maandelijks orgelconcert – er is van alles te beleven. Daarnaast bevindt het hotel zich op loopafstand van Utrecht centrum, dus al het goede dat Utrecht te bieden heeft ligt aan je voeten. Om de hoek bevindt zich overigens Jeu de Boule – een aanrader voor een avondje actief plezier. 

Goed om te weten

In de kamers van BUNK vind je geen prullenbak. Dat klinkt misschien gek, maar je moet er gewoon iets verder voor lopen. Op de gang staan namelijk afvalbakken waarin je je afval kunt scheiden.

Openingsbeeld: Michiel Ton