In deze Europese steden buiten Italië eet je de lekkerste pizza

Redactie Lonely Planet

Hoewel je de allerlekkerste pizza’s natuurlijk in Italië eet, zijn er een tal van restaurants over de hele wereld die de authentieke Italiaanse pizza serveren. De 50 Top Pizza guide brengt elk jaar een gids uit met de 50 beste pizzarestaurant in Italië, Europa en Noord-Amerika.

De manier waarop de lijsten tot stand komen is eenvoudig: klanten nomineren hun favoriete pizzeria's, en vervolgens bezoeken de 50 Top Pizza-‘agents’ alle plaatsen anoniem, zodat ze deze op de meest eerlijke manier kunnen beoordelen. Bekijk de top 5 van Europa hieronder.

1. 50 kalò di Ciro Salvo, in Londen

Voor het tweede jaar op rij staat 50 kalò bovenaan. Het restaurant is in de zomer van 2018 geopend op de toplocatie van Trafalgar Square in Londen. Het is eigendom van chef-kok Ciro Salvo, afkomstig uit Napel. Hij leerde hoe hij de perfecte pizza moest bereiden in het restaurant van zijn grootmoeder in Italië. Zijn Londense restaurant, "Engelse en mediterrane stijl", biedt plaats aan 90 personen en biedt enkele van de beroemdste pizza's, zoals de 50 kalò, de Montanara en natuurlijk de Margherita - het restaurant heeft een open keuken zodat gasten de bereiding van de pizza kunnen zien. Ciro Salvo won zelf de prestigieuze prijs voor Beste Europese Pizza Chef van het Jaar, en het restaurant sleepte ook de prijs voor Beste Service 2020 in de wacht.

2. Via Toledo Enopizzeria in Wenen 

De tweede plaats is voor Via Toledo Enopizzeria in het hart van Wenen met zijn authentiek Napolitaanse pizza. "De pizzeria van Francesco Calò betreden is een culinaire reis die begint bij de montanara met tomatensaus, basilicum en pecorinokaas om te eindigen met pasteria napoletana en sfogliatella, twee grote symbolen van Napels", aldus de organisatoren van de wedstrijd. Het menu is een mix van klassiek en gastronomisch, geserveerd met beroemde Italiaanse wijn. De Oostenrijkse pizzeria werd ook erkend met andere prijzen, waaronder Performance of the Year 2020 en Best Wine List 2020.

3. Bijou in Parijs 

Bijou, een restaurant van de Napolitaanse chef-kok Gennaro Nasti en gevestigd in Parijs, in de beroemde wijk Montmartre. Het opende in november 2016 en heeft sindsdien de Franse hoofdstad een brede selectie van zorgvuldig gemaakte pizza's gebracht die uitsluitend met seizoensproducten worden bereid - wat betekent dat het menu het hele jaar door verandert op basis van wat er beschikbaar is. Chef-kok Nasti maakt innovatieve en creatieve pizza's zonder de Italiaanse de traditie uit het oog te verliezen. Zijn creatie Tonno e Cipolle (tonijn en ui) werd uitgeroepen tot pizza van het jaar 2020. Bijou biedt plaats aan ongeveer 30 personen en tien meer op het prachtige terras dat uitkijkt op de heuvel van Montmartre.

4. BÆST, in Kopenhagen 

Het Deense restaurant BÆST staat op de vierde plaats van de 50 Top Pizza-lijst en heeft ook de prijs voor Innovatie en Duurzaamheid 2020. Het ligt in de wijk Nørrebro in Kopenhagen en opende in 2014 onder het gastronomiecollectief Relæ Community - dat bestaat uit "Vier restaurants, een bakkerij, een wijnimporteur, een cocktailbar en een boerderij die nauw samenwerken". Alle pizza's die bij BÆST worden geserveerd, zijn biologisch, met lokaal geproduceerde meel, en kaas en vlees komt recht boven het restaurant, uit een kleine zuivelmakerij en slagerij die alles ter plaatse produceert. De smaak van de Middellandse Zee is zo ver in het noorden niet verloren gegaan; alle pizza's worden gekookt in houtovens die op maat zijn gemaakt voor BÆST in Napels.

5. La Pizza è Bella in Brussel 

Het Belgische restaurant La Pizza è Bella behaalde de vierde plaats in de 50 Top Pizza-ranglijst en ontving de Made in Italy 2020-prijs voor zijn toewijding aan authentieke Napolitaanse pizza's en gerechten. Een volledige Napolitaanse ervaring in het centrum van Brussel wordt geboden in dit "gerenommeerde restaurant waar traditionele Napolitaanse gerechten, vooral die met zeevruchten, vergezeld gaan met goed gemaakte pizza's gekookt in een houtoven." La Pizza è Bella staat bekend om zijn uitstekende klantenservice en een breed scala aan Italiaanse bieren en wijnen.

Kijk voor alle top-pizzeria's op de website van 50 Top Pizza guide.

Openingsbeeld: FG Trade / iStock