In de schijnwerpers: Menorca

Redactie Lonely Planet

Net iets groter dan Ibiza en een stuk kleiner dan zijn buur Mallorca: Menorca, het meest oostelijke eiland van de Balearen, heeft dezelfde zonovergoten stranden maar een compleet eigen, relaxte identiteit.

Loop door de smalle straatjes van de twee historische havensteden, Maó en Ciutadella en je zult er tegenwoordig vooral Catalaans en Spaans horen, terwijl goed te zien is dat eerdere overheersers zoals de Romeinen, Fransen en Britten ook hun stempel op dit gunstig gelegen stukje land hebben gedrukt. De bijzondere natuur, heldere baaien en boeiende historie zijn reden genoeg om direct je koffers te pakken, maar dan slaan we het belangrijkste nog over: de Menorcaanse keuken. De rijke culinaire traditie wordt dit jaar door de benoeming tot European Region of Gastronomy 2022 nog eens extra goed belicht. Het verhaal gaat dat mayonaise in de hoofdstad Maó werd uitgevonden, maar gelukkig heeft het eiland meer te bieden dan het vette goedje. Het rotsachtige landschap, de zee die het eiland omringt en wijnmakers, boeren, vissers en chefs hebben de lokale gastronomie gemaakt tot wat het is: uniek en divers en uitstekend om van te genieten terwijl je de zon in de zee ziet zakken. 

Openingsbeeld: Xavier Arnau/iStock