IJsland wil in juni open voor reizigers met gratis COVID-19 tests bij aankomst

Redactie Lonely Planet
IJsland wil in juni open voor reizigers met gratis COVID-19 tests bij aankomst

De IJslandse premier Katrin Jakobsdottir heeft plannen aangekondigd om het land vanaf 15 juni weer te openen voor toeristen. Reizigers zouden dan bij aankomst kunnen worden getest als alternatief voor de twee weken zelfisolatie. 

De regering heeft aangekondigd dat zij verwacht de beperkingen op internationale aankomsten te zullen versoepelen op uiterlijk 15 juni. Voor sommige professionals zoals wetenschappers, filmmakers en atleten worden de regels vanaf 15 mei versoepeld. De exacte details van de herzieningen zullen worden bepaald door de multisectorale werkgroep van de regering, en de verwachting is dat reizigers de keuze krijgen tussen een test op het virus bij aankomst of een quarantaine van twee weken.

De IJslandse regering zei dat reizigers waarschijnlijk worden verzocht de officiële tracing app moeten downloaden, die al door zo’n 40% van de bevolking van IJsland wordt gebruikt. De app is ontwikkeld met privacymaatregelen, met locatiegegevens die alleen worden vrijgegeven als er een infectie wordt ontdekt. In mei had IJsland slechts drie gemelde gevallen van COVID19, waardoor het land voorzichtig optimistisch is dat het een manier kan vinden om bezoekers opnieuw veilig te verwelkomen.

'Wanneer reizigers terugkeren naar IJsland willen we alle systemen hebben om hen te beschermen alsmede de vooruitgang die is geboekt bij het beheersen van de pandemie. De strategie van IJsland voor grootschalig testen, traceren en isoleren is tot dusver effectief gebleken. We willen op die ervaring voortbouwen en een veilige plek creëren voor iedereen die verandering wil zien na een moeilijke periode voor ons allen,' zei Thordis Kolbrun Reykfjord Gylfadottir, minister van Toerisme, Industrie en Innovatie.

Tot op heden heeft IJsland 1801 gevallen van COVID-19 en tien sterfgevallen gehad.

Openingsbeeld: xavierarnau / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram