IJsland verwelkomt twee witte dolfijnen in nieuw open water-reservaat

Redactie Lonely Planet
IJsland verwelkomt twee witte dolfijnen in nieuw open water-reservaat

IJsland zal binnenkort de thuisbasis zijn van ’s werelds eerste open waterreservaat voor witte dolfijnen in een baanbrekend mondiaal project voor het welzijn van de oceaan.

Het goede doel Sea Life Trust brengt twee 12 jaar oude vrouwelijke witte dolfijnen, genaamd Little White en Little Gray, uit gevangenschap in China naar een open water toevluchtsoord in de IJsladse Westman-eilanden. Het project was zes jaar in de maak, omdat er zorgvuldig moet worden gekeken hoe de witte dolfijnen op de meest veilige manier getransporteerd kunnen worden vanuit Changfeng Ocean World in Shanghai, naar hun nieuwe onderkomen. 

Little White en Little Gray reizen over land, over zee en zelfs door de lucht met maatschappij Cargolux. De walvissen zullen 24 uur per dag worden verzorgd tijdens de reis naar hun nieuwe thuis in IJsland. Sea Life Trust werkt samen met Whale and Dolphin Conversation (WDC) om  gevangen walvissen en dolfijnen te rehabiliteren. De opvang op het eiland Heimaey, een van de Westman-eilanden, is gevestigd in de Klettsvik Bay, een grote natuurlijke baai waar Little White en Little Gray zullen kunnen genieten van een verbeterde kwaliteit van leven dichterbij hun natuurlijke Arctische habitat. 

Het reservaat zal ook een papegaaiduikerziekenhuis huisvesten, waar papegaaiduikers worden gemonitord en onderzocht. Ook is er een bezoekers- en educatiecentrum, dat toegankelijk is voor publiek tegen een toegangsprijs. Wanneer de witte dolfijnen aankomen, kunnen bezoekers ook in kleine aantallen een glimp van de dolfijnen opvangen tijdens een zorgvuldig georganiseerde boottocht. 

Je kunt hier op de hoogte blijven van de voortgang van Little White en Little Gray.

Openingsbeeld: plasticsteak1 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram