Hotels over de hele wereld worden omgebouwd tot ziekenhuizen

Redactie Lonely Planet
Hotels over de hele wereld worden omgebouwd tot ziekenhuizen

De gevolgen van het coronavirus worden steeds groter en de druk op de capaciteit van ziekenhuizen neemt toe. Over de hele wereld worden daarom hotels omgebouwd tot ziekenhuiskamers, om de druk te verlichten. 

De komende weken zullen er waarschijnlijk nog veel meer mensen het virus oplopen. Reizen wordt dan ook sterk beperkt in gebieden die voorheen een bijna volledige bewegingsvrijheid hadden. Hierdoor is er uiteraard een sterke daling van het toerisme: hotels zien veel annuleringen, resorts zijn gesloten en duizenden vluchten blijven aan de grond. Veel hotelkamers die nu leegstaan kunnen worden omgebouwd tot geïmproviseerde ziekenhuisafdelingen.

In Manchester gaan twee hotels binnenkort dicht voor het publiek en zal het artsen, verpleegkundigen en andere medische professionals van de Britse National Health Service ontvangen. Ook het Stock Exchange Hotel en Hotel Football in Old Trafford (die mede-eigendom zijn van voormalige Premier League-voetballers Gary Neville en Ryan Giggs), zullen 176 gratis kamers aanbieden. Andere Britse hotels volgen met het aanbieden van hun diensten. Grote ketens als Hilton, Travel Lodge en Best Western Great Britain zijn momenteel in gesprek om de mogelijkheden van het bieden van accommodatie of zelfs ziekenhuisafdelingen te peilen. 

In Spanje, dat momenteel volledig is afgesloten, zullen de meer dan 350 kamers in het Gran Hotel Colon in Madrid patiënten ontvangen die licht zijn getroffen door het virus, waardoor Spaanse ziekenhuizen de kritieke gevallen kunnen opvangen. Italië heeft soortgelijke verzoeken ingediend bij hotels die in de buurt liggen van ziekenhuizen. In Frankrijk heeft de staat de controle over een groot aantal hotels om medisch personeel te ontvangen, en ook in de Verenigde Staten worden hotels omgebouwd om medische professionals op te vangen. Ook in Nederland wordt nu gekeken naar de mogelijkheden van hotelkamers, zo bouwt Van der Valk in Bernhoven kamers om tot verloskamers om ziekenhuizen te ontlasten. 

Er zullen de komende tijd creatieve oplossingen nodig zijn voor de enorme problemen waarmee de Amerikaanse en Europese gezondheidszorgstelsels binnenkort te maken zullen krijgen. Hoewel hotelkamers verre van een ideale setting zijn voor medische behandelingen, zullen steeds meer artsen en patiënten binnenkort inchecken. 

Openingsbeeld: DragonImages / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram