Hotelreview: WSHS in Gouda

Redactie Lonely Planet

Laat het dagelijkse leven even achter je en stap in de wereld van boutique hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda; de perfecte uitvalsbasis om deze stad vol historie te ontdekken. 

Waar verblijf ik?

Midden in het middeleeuwse gedeelte van Gouda, op steenworp afstand van de Sint Janskerk, staat Boutique Hotel Relais & Châteaux Weeshuis Gouda, oftewel WSHS. Al gelijk als je binnenkomt op het binnenplein merk je de eclectische stijl van kleurrijke motieven op, die in het hele hotel doorgetrokken wordt. Deze bonte patronen zijn geïnspireerd op Gouds Plateel en komen terug in het tapijt en behang tot de kleinste details, zoals het blaadje van chocola op je dessert. Ook over de kleuren is nagedacht: de lichtinval door de oude ramen van het voormalige weeshuis kleurt groen en paars, dus die twee kleuren zie je ook rijkelijk terug in Hotel WSHS. 

Wat is er te doen?

Het gebouwencomplex van WSHS is al een bestemming op zich met de prachtige kamers, chique cocktailbar en ontspannen restaurant, maar bruisend Gouda vraagt erom verkend te worden. Dwaal door de knusse straatjes en loop over de Markt om het gotische stadhuis te bewonderen. Erachter vind je de 17de-eeuwse Waag van architect Pieter Post. Om je meer te verdiepen in de geschiedenis en het maakproces van de wereldberoemde kaas, kun je naar de Gouda Cheese Experience. Deze interactieve ervaring is ook erg leuk voor kinderen, en aan het eind proef je een aantal soorten kaas. Smaakt dat naar meer? Voor de lekkerste Goudse kaas ga je naar ’t Kaaswinkeltje aan de Lange Tiendeweg, waar je niet alleen stukken jong belegen en oude kaas kunt kopen, maar ook Goudse kazen met bijzondere smaken en kleuren zoals whiskeykaas, citroenkaas of knalgroene boerenkaas.

Hoe ziet mijn kamer eruit?

WSHS biedt 25 verschillende soorten kamers aan, van knusse Tiny & Comfy kamers tot riante suites met aparte leefruimte. Alle kamers zijn, net als de rest van het hotel, smaakvol ingericht en van alle gemakken voorzien. Je slaapt op matrassen van COCO-MAT, die volledig zijn vervadigd van natuurlijke materialen en op een eerlijke en duurzame manier worden gemaakt. Daar kun je dus met een gerust hart een tukje op doen! De grafische vormen van het Gouds Plateel zie je ook in je kamer terug, net als de diepe kleuren. Alle kamers hebben een ensuite badkamer met een heerlijke douche en apart toilet; de Luxury Plus kamers en suites hebben daarnaast ook een groot vrijstaand ligbad. De grotere kamers en suites zijn allemaal uniek, dus vooraf weet je nooit precies hoe je kamer eruit ziet. 

Een van de sfeervol ingerichte kamers van WSHS

Wat is er te eten en drinken?

In het hotel zit restaurant LIZZ gevestigd, een fine-diningrestaurant met een ongedwongen sfeer. Er wordt gekookt door chef-kok Martijn Kajuiter, die een Michelinster verdiende bij The Cliff House Hotel in Ierland. Na het openen van het restaurant kookte hij gedurende de zomer een table d’hôte menu, maar vanaf 1 september is het restaurant volledig geopend en kun je genieten van zijn verfijnde à la care menu. Voor een een aperitief of juist een afzakkertje achteraf wandel je naar de overkant van het binnenplein, naar cocktail- en champagnebar COCO. Je hebt hier ruim de keus uit heerlijke cocktails en champagnes, en de kundige barmannen weten voor ieder smaakpalet een geschikt drankje te vinden. Leuk detail: COCO en LIZZ zijn vernoemd naar beroemde vrouwen uit het verleden, Coco Chanel en Elizabeth Taylor. Dit is een knipoog naar de geschiedenis van het gebouw, waarbij vrouwen een grote rol speelden. Het ontbijt bestaat uit een etagère vol lekkers in de regentenkamer, waar je absoluut niks tekort komt.
WSHS.nl

Ontdek de geschiedenis van Gouda

De Sint-Janskerk is het langste kerkgebouw van Nederland, met een lengte van maar liefst 123 meter. Het is zeker de moeite waard om hier even een kijkje te nemen om de middeleeuwse gebrandschilderde ramen te bewonderen. Het is bizar om je te realiseren dat sommige van deze ramen uit 1530 komen en niet alleen de beeldenstorm van 1566 hebben overleefd, maar ook de Tweede Wereldoorlog. Er zit een audiotour bij de toegang inbegrepen waardoor je nog veel meer leert over de kerk en zijn ramen.
Entree €9; sintjan.com

Deze hotelreview komt uit het septembernummer van Lonely Planet magazine. Meer inspiratie opdoen? Koop 'm hier!

Beelden: Hugo Goudswaard / WSHS