Hoger dan hoog: De meest duizelingwekkende torens op aarde

Redactie Lonely Planet

Geen last van hoogtevrees? Dat is maar beter ook als je bovenop één van deze torens staat. Ze zijn ongelooflijk, onontkoombaar en adembenemend.

Petronas Twin Towers, Maleisië

De Petronas Twin Towers in Maleisië waren tot 2003 de hoogste torens ter wereld. De identieke wolkenkrabbers zijn 452 meter hoog, en gebouwd met traditionele Islamitische vormen in het achterhoofd. Trots domineren de skyline van Kuala Lumpur. Je kan 88 verdiepingen omhoog, met één van de 74 liften. Op de 86e etage vind je een observatieplaats, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Ga wel vroeg, aangezien later op de dag smog het uitzicht kan vertroebelen.

De N Seoul Tower werkt als gigantische uitzendmast | Foto: Mlenny / iStock 

N Seoul Tower, Seoul

Met een hoogte van 236 meter, is de N Seoul Tower op de Namsan berg het op één na hoogste punt van de stad. Bovenin vind je een prachtig panorama uitzicht, en kan je genieten van een kop koffie in het restaurant. Het is een geliefde plek voor locals om te sporten, even een moment voor jezelf te hebben of met vrienden te bezoeken. Ga bij voorkeur net voor zonsondergang heen, en zie hoe de stad langzaam verandert in een sterrenhemel vol lichtjes.

De Burj Khalifa is de hoogste toren ter wereld | Foto: Mohammed_Tareq / iStock

Burj Khalifa, Dubai

Misschien blijf je liever met beide benen aan de grond wanneer je hoort over de Burj Khalifa in Dubai. Op dit moment is het de hoogste toren ter wereld, met zijn 828 meter aan glimmende glazen ramen. Dat is de Londense Big Ben, keer 7. Op 555 meter hoogte vind je een uitkijkpunt in de open lucht, en een beetje lager, op de 122ste verdieping, zit een restaurant. Het gebouw is geïnspireerd op de woestijnbloem en wordt omgeven door fantastische tuinen. Reserveer je tickets, want je bent niet de enige die omhoog wil.

The Empire State Building is waarschijnlijk de meest bekende toren ter wereld | Foto: adamkaz / iStock

Empire State Building, New York

Dit is waarschijnlijk de meest beroemde toren ter wereld, en dat is ook niet gek aangezien het bouwwerk in zoveel films verschenen is dat je hem nu onmogelijk over het hoofd ziet. De 381 meter hoge toren in New York heeft op de 86e verdieping een open air deck, waar je met je haar in de wind kan genieten van het uitzicht. Ga heel vroeg óf heel laat, om de meeste drukte te vermijden.

Openingsbeeld: Prasit Rodphan / iStock