Hoge boetes voor toeristen met verkeerd schoeisel in Cinque Terre

Redactie Lonely Planet

Als je van plan bent Cinque Terre in Italië te bezoeken, dan is het van belang goede wandelschoenen mee te nemen. Toeristen die wandelen door het steile heuvelachtige gebied dat vijf dorpen verbindt, mogen geen slippers, sandalen of pumps dragen en kunnen een boete van maximaal €2500 krijgen als ze het wel doen.

Cinque Terre is een van de meest pittoreske en bezochte plekken van Italië. De regio bestaat uit vijf pastelkleurige dorpjes, verbonden door glooiende wandelpaden die in 1999 werden aangewezen als Unesco-gebied. De meeste bezoekers reizen te voet van dorp naar dorp, maar zijn zich er meestal niet van bewust dat sommige van de paden langs steile, rotsachtige plekken leiden. Ze zijn vaak niet voorbereid op zware beklimmingen met schoeisel dat meer geschikt is voor op het strand. Dit kan leiden tot ongevallen, verwondingen en SOS-oproepen voor reddingteams in de bergen. Het probleem komt zo veel voor dat het autoriteiten ertoe aanzet om een verbod in te stellen op teenslippers, pumps en andere sandalen langs de 120 kilometer lange paden van Cinque Terre.

Eerst wordt er een voorlichtingscampagne geïntroduceerd, pas daarna kunnen boetes worden opgelegd. Boetes beginnen bij €50 en kunnen oplopen tot €2500 afhankelijk van hoeveel ‘ongemak en kosten toeristen veroorzaken voor de autoriteiten’. De nieuwe regels gaan in wanneer het drukke toeristenseizoen in april weer begint. Dit jaar zullen naar schatting 750.000 passagiers van cruiseschepen een bezoek gepland hebben staan, ten opzichte van 450.000 in 2018. 

Lees ook: Gratis cultuur snuiven in Italië

Openingsbeeld: Travel and Still life photography / iStock