Hoe pak je slim je koffer in?

Redactie Lonely Planet

Of je nu een citytripje maakt naar een Europese stad, of op expeditie gaat naar Antarctica: de juiste bagage maakt of kraakt je reis. Om je inpakstress te besparen selecteerden wij zeven handige tips uit ons nieuwe boek How to Pack for Any Trip. Zo weet je voor elke reis wat je echt niet mag missen en wat je beter thuis kunt laten.

Waar ga je heen? Op wereldreis!

Hoe pak je je rugzak in als je een reis rond de wereld plant? Denk goed na over wat echt essentieel is en wat je gemakkelijk kunt achterlaten. Als je stevige wandelschoenen en een dikke jas nodig hebt voor Nieuw-Zeeland of Zuid-Amerika aan het begin van je reis, maar deze niet meer nodig hebt als je doorreist via Azië of de Grote Oceaan, dan kun je overwegen om deze dingen naar huis te sturen wanneer ze compleet overbodig geworden zijn.

Onmisbaar in je tas

 • Touw: je kunt een bungee- of parachutetouw gebruiken om dingen vast te maken aan de buitenkant van je rugzak. Je kunt er een waslijn van maken, of het gebruiken om je koffer vast te maken aan het dak van een bus.
 • Dopjes in: snurkt je kamergenoot ongelofelijk hard? Neem oordopjes mee! Deze kun je ook gebruiken als je een uitje wilt knappen tijdens die lange stop-over op het luchtveld, of tijdens een lange treinreis.
 • Reistrilogie: de gouden formule om licht in te pakken is “de regel van drie”: drie paar sokken, drie onderbroeken en drie T-shirts; één om te dragen; eentje om te wassen en een ander om te drogen.

Waar ga je heen? De grote stad!

Hoewel de ervaring van een citytrip misschien niet zo veel zal verschillen van het thuisfront, vraagt een culturele bestemming toch om een weldoordachte inpakstrategie. Je gsm is misschien wel het essentieelste voorwerp in je tas: je kunt ermee door de stad dwalen op zoek naar dat ene restaurant, die voorstelling of dat hotel, door gebruik te maken van interactieve kaarten en andere nuttige apps. En de bestemming mag dan “hot” zijn, het weer is dat niet altijd. Ook hier zijn laagjes dus de beste optie, voor een look die zowel comfortabel als stijlvol is.

Onmisbaar in je tas

 • Comfortabele schoenen: je wilt dat je schoenen modieus zijn, maar ze moeten vooral ook gemakkelijk lopen als je kilometers door de stad gaat wandelen.
 • Zonnebril: niet omdat de zon altijd schijnt, maar omdat het leven in de stad vraagt om een strakke zonnebril.
 • Kasj­mie­ren trui: dit zachte kledingstuk neemt bijna geen plaats in en biedt de perfecte bescherming tegen de heftige airco’s in hotels en op het vliegtuig.
Een backpack is in veel reissituaties een stuk praktischer dan een rolkoffer | Foto: littlehenrabi / iStock

Waar ga je heen? Expedities in het regenwoud!

Het allerbelangrijkste is zorgen voor voldoende bescherming in de tropen. Je zult gebruikmaken van verschillende transportmogelijkheden om dit stukje van de wereld te ontdekken: kano’s, kajaks, jeeps en je eigen twee voeten… maar je zult je te allen tijde van top tot teen moeten beschermen (ook al is het heet)!

Misschien ben je hier om grote zoogdieren te zien (brulapen, jaguars, orang-oetangs of zelfs tijgers) maar de meest voorkomende beestjes zijn eerder van het kleinere en stekende soort. Een ander probleem is vochtigheid- als je niet goed genoeg bent voorbereid kan het alles beschadigen.

Onmisbaar in je tas

 • Draag de last niet alleen: een stevige trekkersrugzak of backpack is voor deze situatie het best.
 • Sneldrogend materiaal: in de tropen kan het ’s nachts fris zijn, dus je zult laagjes nodig hebben. Zorg ervoor dat deze sneldrogend zijn (geen katoen), anders word je klam en koud.
 • Geef ze geen kans: insectenspray met DEET en een zalf tegen de jeuk zijn musthaves.

Waar ga je heen? Antarctica!

Je gaat vriestemperaturen trotseren. Maar eigenlijk, aangezien de meeste reizen naar Antarctica zich aan boord van een cruiseschip voltrekken, spendeer je de meeste tijd van je reis naar het ijzige zuiden in het comfort van een goed uitgerust schip. Korte excursies gebeuren met de motorboot of te voet. Het is dus eigenlijk helemaal niet nodig om een grote hoeveelheid gespecialiseerd materiaal aan te schaffen. Investeren in een goed paar isolerende, waterdichte laarzen is wél een goed idee.

Onmisbaar in je tas

 • Een parka: de meeste schepen voorzien in parka’s voor elke passagier, die je nadien mee naar huis mag nemen. Laat die dikke donsjas dus maar thuis en bespaar ruimte in je koffer
 • Chill out: cruisen naar Antarctica is meestal informeel en casual, je kunt je galajurk dus thuislaten. Elke rederij hanteert een eigen dresscode, informeer je hierover voor vertrek.
 • Ver kijken: neem je beste verrekijker mee en een camera met een goede zoom, om ieder hoekje en gaatje van je omgeving te ontdekken.
Ook in de wildernis geldt: less is more | ciud / iStock

Waar ga je heen? De wildernis!

De natuur en de elementen zijn tegelijk fantastisch en onberekenbaar. Je zult vaak kilometers verwijderd zijn van de bewoonde wereld, dus een beschermingskit bij je dragen is noodzakelijk. Vooruitgang in het design van wandelschoenen betekent dat je die onhandig lompe bergschoenen thuis kunt laten, maar een sneldrogende, wind- en waterdichte jas verdient wél een plaatsje in je rugzak. Grote plastic vuilzakken, afsluitbare plastic zakjes in verschillende groottes en/of waterdichte tasbeschermzak helpen om je spullen droog te houden.

Onmisbaar in je tas

De temperaturen zullen schommelen afhankelijk van het weertype, seizoen en de hoogte waarop je je bevindt. Gebruik dus de laagjestechniek!

 • Basislaag > draag nauwsluitende onderkleding. Merinowol is het warmste materiaal en hoeft niet zo vaak gewassen te worden.
 • Middelste laag > combineer een fleecetrui met een sneldrogende wandelbroek.
 • Buitenste laag > een ademende water- en winddichte jas en broek.
 • Extra warmte > een donsjas voor ’s nachts; verzorgt ook comfort op koude, klamme dagen.

Waar ga je heen? Trekken door de woestijn!

Van het Grote Bekken en de Mojavewoestijn in de VS tot het Marokkaanse Atlasgebergte langs de Sahara: maak een woestijntrektocht op grote hoogte en het wordt al snel duidelijk dat niet elke woestijn alleen maar uit zand bestaat. Wie een actieve trip plant moet zeker rekening houden met de extreme temperatuurverschillen; zorg ook voor goed schoeisel en een uitrusting die ruige, rotsachtige en onbeschut terrein aankan. Hoe meer huid er wordt blootgesteld aan de zon, des te meer verdamping (en uitdroging) er optreedt. Beschermen jezelf goed!

Onmisbaar in je tas

 • Ga bio: kies voor biologisch afbreekbare zeep en lotions. Als je je kansen wil op wildlife spotten wil vergroten, gebruik dan geen geurende deodorant of parfum.
 • Zonne-energie: in deze zonovergoten delen van de wereld krijgt een oplader op zonne-energie meer dan genoeg stralen. Wifi- en telefoonsignalen zijn beperkt, dus hoewel je apparaten helemaal opgeladen zullen zijn, zal het gebruik ervan gelimiteerd zijn. Overweeg een gps als back-up, en misschien is een kompas ook wel mooi meegenomen.

Waar ga je heen? De Big Five!

Het piepkleine chartervliegtuig dat je tot diep in de Afrikaanse bush brengt, bepaalt volledig hoe je moet inpakken. Voor wie snel teveel meeneemt: de bagagerestricties zijn even meedogenloos als een leeuw op zoek naar een prooi, je zult je bepakking moeten beperken tot zo’n 10 kilogram. En in deze kleine zachte weekendtas (rolkoffers kun je wel vergeten) heb je een functionele uitrusting nodig, een fototoestel en misschien ook enkele strategisch gekozen outfits.

Onmisbaar in je tas

 • Camouflage: vergroot je kansen om oog in oog te staan met wilde dieren door één te worden met de bush, met neutrale kleding in aardetinten.
 • Bescherming: koop enkele kledingstukken die UV-beschermend zijn en voorbehandeld met insectenspray.
 • Camera-uitrusting: stevige verrekijkers, een compacte camera, lenzen met groot zoombereik, extra batterijen, geheugenkaartjes, een oplader… Al deze zaken zullen al snel veel plaats innemen in je bagage. Toch is het de moeite waard om nog een extra item te overwegen: een rubberen luchtblazer om gruis en zand van de cameralens te verwijderen.

Behoefte aan wat extra inpaksteun? Een ervaren inpakker vertelt je meer.

Openingsbeeld: seb_ra / iStock