Hoe maak je 2 vakanties van 1 vakantie zonder extra kosten?

Redactie Lonely Planet

Vakanties zijn top. Maar het wordt nog beter als je een vakantie naar twee vakanties kan transformeren. Reizigers die lang onderweg zijn kunnen van een saaie en uitputtende overstap een extra mini-vakantie maken. Verlaat de airport en ontdek een nieuwe stad in plaats van je batterij honderd keer leeg te maken en opnieuw op te laden bij de vaak schaarse stopcontacten in een oncomfortabele terminal. Gratis stopovers worden door steeds meer airlines aangeboden, wat die extra mini-vakantie een stuk makkelijker te realiseren maakt.

Maar waar kun je nou het best zijn voor een mini-vakantie tijdens je stopover? Netflights.com keek naar 38 luchthavens over de hele wereld die vaak voor dit doeleinde worden gebruikt, en stelde een lijst van de meest geschikte luchthavens samen. Er werd gekeken naar de volgende criteria.: De kosten en afstand van het vervoer van de luchthaven naar de dichtstbijzijnde stad, het soort openbaar vervoer dat beschikbaar is, het aantal minuten dat het naar de binnenstad is, het aantal bestemmingen waar de luchthaven heen gaat en of de lokale airline een gratis stopover aanbiedt. Hierbij de meest geschikte steden.

Ons eigen Amsterdam komt in dit lijstje als beste uit de bus. | Foto: Leo Patrizi / iStock

Amsterdam

Onze eigen Hollandse hoofdstad blijkt als beste uit de bus te komen voor een stopover. KLM biedt gratis stopovers aan en Schiphol is slechts 15 minuten van de stad verwijdert. Ook is het openbaar goed betaalbaar en is Amsterdam natuurlijk een hartstikke leuke stad.

Singapore leent zich perfect om in 48 uur te leren kennen. | Foto: Kee Seng Chew / iStock

Singapore

Los van wat de hitfilm Crazy Rich Asians suggereert, is er veel meer te doen in Singapore dan het beleven van de vele glitter & glamour die de stad óók te bieden heeft. De eetkraampjes in deze stadstaat zouden Michelin sterren verdienen en het ruime aanbod aan openbaar vervoer maakt het supermakkelijk om de stad in een mum van tijd te verkennen. Singapore Airlines biedt ook nog eens stopover programma’s aan, die het jou makkelijker gaan maken om de bruisende stad in slechts 48 uur te leren kennen.

Binnen 25 minuten kun je in Lissabon aan de porto zitten. | Foto: Sean Pavone Photo / iStock

Lissabon

Lissabon is hot en het maken van een stopover in de Portugese hoofdstad is makkelijker dan ooit. TAP Air Portugal biedt stopovers van maximaal vijf dagen aan, zonder extra kosten en de airport ligt op slechts 25 minuten van het stadscentrum. Dat betekent dakterras feestjes, port drinken en Pastel de Nata snoepen voor je er zelf erg in hebt.

Verken het bruisende Bangkok in plaats van sip te zitten wachten op de volgende vlucht. | Foto: Boonchai Wedmakawand / iStock

Bangkok

Thai Airways is er ook zo een die gratis stopovers aanbiedt in het toeristische Mekka dat zich Bangkok noemt. De bruisende stad smeekt om reizigers die een korte stop maken om de vele marktjes, steegjes en historische plaatsen van Bangkok te verkennen.

Binnenkort opent in Beijing de grootste luchthaven ter wereld. | Foto: Wenjie Dong / iStock

Beijing

De Chinese hoofdstad is binnenkort de trotse bezitter van de grootste luchthaven van de wereld, ontworpen door de befaamde architecte Zaha Hadid. Nu er meer en meer reizigers via de luchthaven vliegen, waarom zouden ze dan geen stopover maken? Maak een beetje meer tijd vrij en geniet van het leven in deze miljoenenstad.

De top tien wordt afgemaakt door achtereenvolgens Dubai, Tokyo, Shanghai, Frankfurt en Vancouver.

Lees hier hoe je het best 24 uur in Seattle kan doorbrengen. 

Openingsbeeld: Martin-dm / iStock