Hier word je blij van: nieuwe eco-lodges in het gelukkigste land op aarde

Redactie Lonely Planet

Bhutan wordt vaak beschreven als de gelukkigste plek op aarde. De komende winter wordt daar nog een schepje bovenop gedaan want in november opent Six Senses vijf gloednieuwe eco-lodges in het betoverende land. De vijf lodges zijn verspreid over een reeks weelderige landschappen en zijn stuk voor stuk ontworpen met een geheel eigen karakter waar de ziel van het gelukkigste koninkrijk op aarde in doorschemert.

Bhutan ademt zowel magie als mysterie en dat komt grotendeels voort uit het bijzondere beleid dat het koningshuis voert. Zo wordt ‘succes’ in het land niet uitgedrukt in een Bruto Binnenlands Product maar in de mate waarin de bevolking zich gelukkig voelt. Internationale merken als Starbucks of McDonalds zijn niet in het land te vinden dankzij strikte regels van de overheid om de lokale economie te beschermen. Daarbij is de hoofdstad Thimphu één van de enige twee hoofdsteden wereldwijd waar je geen verkeerslichten zult aantreffen (alleen in Pyongyang is dat ook het geval) en het is een van de weinige landen die een negatieve CO2-uitstoot heeft.

Vanzelfsprekend zijn de lodges milieuvriendelijk ontworpen en bestaan uit in totaal 82 suites en villa’s verdeeld over resorts in Thimpu, Punakha, Gangtey, Bumthang en Paro. De eerste en grootste van het stel, ‘Palace in the Sky’, staat op een berg in de hoofdstad Thimpu en kijkt uit op het bijna 52 meter hoge standbeeld van Boeddha.

De tweede lodge opent haar deuren in Punakha, gevestigd in een relatief laaggelegen vallei en omringt met rijstvelden. De derde lodge, in Gangtey, is gelegen in de Phobjikha vallei, die rechtstreeks uit een schilderij gerukt lijkt te zijn. Vanuit de luxe lodge kijk je uit over de schoonheid van het landschap terwijl heilige vogels hun winterverblijf betrekken.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Six Senses Bhutan (@sixsensesbhutan) op

Meer naar het oosten vind je de accomodaties in Bumthang en Paro. Six Senses Bumthang staat in een rijkelijk begroeid dennenbos, wat ook altijd rijkelijk begroeid zal blijven. In Buthan geldt namelijk de wet dat voor elke boom die er gekapt wordt, er ook een geplant moet worden. De lodge in Bumthang staat ook nog eens vlakbij een van de mooiste kloosters van het land. De vijfde lodge, Six Senses Paro, staat in Paro, vlakbij de oude stenen ruïnes van de imposante Paro Dzong, een traditioneel fort. De lodge is geheel in de stijl van de ruïnes ontworpen. De focus ligt er op wellness en ontspanning. Elke gast krijgt zijn of haar eigen, vooraf besproken, wellness programma om dit gedurende het verblijf te volgen.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Six Senses Bhutan (@sixsensesbhutan) op

Boeken kan vanaf nu en per november kun je in de lodges terecht. Houd er in Buthan wel rekening mee dat de overheid strikte regels hanteert om massatoerisme te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om via een door de overheid goedgekeurd reisbureau te boeken en ben je verplicht een gids bij je te hebben. Maar daar krijg je dan ook hele unieke reisverhalen voor terug.

Meer Azië inspiratie? Lees dan hier verder.

Openingsbeeld: Nitish Walla / iStock